1. yle.fi
  2. Uutiset

Netti-Nyssen puolesta noustaan vaikka barrikaadeille

Yli kaksitoista vuotta tietotekniikkaa tamperelaisille opettanutta nysseä uhkaa lakkautus. Netti-Nyssen vakiokävijät ovat harmissaan.

Kotimaan uutiset
Nainen Netti-Nyssen koneella.
Riitta Virenius viimeistelee omaa elokuvaansa Netti-Nyssen koneella.Eveliina Niskanen / Yle

Netti-Nysse on kouluttanut tamperelaisia tietotekniikan saloihin vuodesta 2001 alkaen. Nyt Tampereen kaupunki suunnittelee toiminnan lakkauttamista säästösyistä. Aktiiviset nettinysseläiset ovat näreissään.

Syksyn Digitarinat talteen -kurssille osallistunut tamperelainen Marja-Liisa Lehtonen on valmis vaikka barrikaadeille nyssen säilyttämisen puolesta.

– Tällä kurssilla tallennetaan paljon tietoa yhteiskunnasta, ihmisistä ja tavoista. Eihän nämä meidän elokuvamme tule mihinkään levitykseen, mutta joka tapauksessa tieto on tallessa. Minun mielestäni jo tämän kurssin merkitys on niin suuri ja arvokas, että tässä on barrikaadeille nousun paikka.

Kuvat, tekstit ja sanat yhdistyät tarinoiksi

Syksyn kurssilla on koostettu elokuvia vanhoista valokuvista ja muista muistoista. Elokuvien kanssa on tehty töitä Netti-Nyssessä viitisentoista tuntia. Lehtosen omassa elokuvassa pääosassa ovat omat lapset.

– Elokuva on koostettu 1960-luvulla otetuista diakuvista ja kelanauhalle lauletuista lauluista. Ajattelin, että ne on yhdistettävä ja saatava talteen. Osa kuvista oli haalistunut harmaaksi, mutta kun ne käsiteltiin, niistä tuli ihan kuin uusia.

Niin ikään tamperelainen Riitta Virenius on tehnyt Netti-Nysessä kaksi elokuvallista tarinaa sukulaisistaan. Valmiit työt menevät joululahjoiksi.

– En tiedä, osaavatko lapset vielä arvostaa niitä, mutta kun tarpeeksi tulee ikää, niin ehkä he sitten muistavat ja kaivavat nämä esille. Ilman kurssia en olisi lähtenyt tekemään tämmöistä. Taitoni eivät olisi riittäneet.

Miten käy tarinoiden, jos Netti-Nyssen toiminta loppuu?

– Nyt tiedän, miten kuvat, tekstit, ja musiikit saa yhdistettyä tarinaksi. Tämä on kuitenkin tärkeä palvelu, jonka pitäisi säilyä, tuumii Virenius.

Lue seuraavaksi