Mikeva-kodin irtisanomiset käräjille

Ammattiliitto Super on jo valinnut asianajajan lähihoitajille. Tehy valmistatautuu samaan. Eksote ottaa lappeenrantalaisen hoivakodin omaksi toiminnakseen, eikä pidä muutosta liikkeenluovutuksena.

Ammattiliitto Super vie käräjille lappeenrantalaisen Mikeva-kodin lähihoitajien irtisanomiset.

- Jos Eksotelta ei tule kunnon  vastausta, käräjille menee, toteaa Superin edunvalvonta-asiamies Jukka Parkkola.  Liitto on jo palkannut asianajajan.

Eksote on kieltäytynyt palkkaamasta yksityisen Mikeva-kodin henkilöstöä vanhoina työntekijöinä, kun piiri ottaa hoivakodin omaksi toiminnakseen ensi vuoden alusta. Liiton mielestä kyseessä on liikkeenluovutus, Eksoten mielestä ei.

Myös Tehy aikoo riitauttaa muutaman sairaanhoitajan irtisanomiset. Tehy odottaa vielä valtakirjoja kaikilta jäseniltään.

Yt-neuvottelut koskivat 19 Mikeva-kodin työntekijää. Jo suunnitelmien tultua julki muutama Mikeva-kodin työntekijä hakeutui muualle.

Eksote tuli vuokralle vuonna 2007 valmistuneeseen Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n taloon, josta se on ostanut Mikeva-ketjun palvelut.

Työttömyys edessä ainakin aluksi

Eksote on tehnyt päätökset Mikeva-kotiin siirtyvistä omista työntekijöistään. Suurin osa tulee Taipalsaaren sairaalan lakkaavilta vuodeosastoilta, mutta tulijoita on myös mm. Sammonkodin vanhainkodista ja jopa Luumäeltä saakka.

He ovat saaneet koulutusta tehostetussa palveluasumisessa työskentelyyn. Monet ovat jo olleet perehtymässä Mikeva-kodin työhön. Siihen ja asukkaiisiin heitä on tutustuttanut irtisanottu henkilöstö.

- Monet asukkaat ovat olleet paniikissa tiedossa olevien hoitajavaihdosten takia. Me olemme sitten rauhoitelleet heitä, kertoo Mikeva-kodin luottamusmies Hanna Takala.

Suurimmalla osalla Mikeva-kodin työntekijöistä on tulevaisuus vielä täysin auki.

- Mikeva on tarjonnut meille paikkoja muista yksiköistään. Mutta kun lähimmät paikat ovat Kotkassa ja Sulkavalla, kukaan ei ole muuttamassa. Täällä ovat kodit ja perheet.

Eksoten henkilöstöjohtajan Keijo Siiskosen mielestä asiassa ei ole mitään epäselvää.

- Ostopalvelusopimus päättyy ja omaa henkilöstöä on. Ei ole toista vaihtoehtoa.