EU ja Turkki sopimukseen viisumivapaudesta ja karkottamisista

EU haluaa mahdollisuuden karkottaa Turkista tulleet laittomat siirtolaiset. Turkki puolestaan haluaa kansalaisilleen viisumivapauden EU:n alueelle.

Ulkomaat
Bulgarialainen rajapoliisi vartioi kiinniotettujen syyrialaispakolaisten ryhmää Bulgarian ja Turkin rajalla lähellä Elhovon kaupunkia.
Bulgarialainen rajapoliisi vartioi kiinniotettujen syyrialaispakolaisten ryhmää Bulgarian ja Turkin rajalla lähellä Elhovon kaupunkia 11. lokakuuta.Vassil Donev / EPA

Euroopan unioni ja Turkki ovat hyväksyneet laittomia siirtolaisia koskevan sopimuksen, jonka mukaan EU voi lähettää Turkista tulevat laittomat siirtolaiset takaisin Turkkiin.

Turkki on Lähi-idästä ja Afrikasta Eurooppaan saapuvien laittomien siirtolaisten tärkein kauttakulkumaa.

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu ja EU:n sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström sopivat maanantaina myös aloittavansa neuvottelut turkkilaisten viisumivapaudesta EU:n alueelle. Viisumivapauden on arvioitu tulevan voimaan noin kolmen vuoden kuluttua.

Sekä Turkin että EU:n on vielä ratifioitava sopimus.

Turkin ja EU:n suhteet ovat lämmenneet viime aikoina vuosien tauon jälkeen. Turkki aloitti EU:n jäsenneuvottelut vuonna 2005.

Lähteet: Reuters