1. yle.fi
  2. Uutiset

Etnistä rekisteröintiä ja setämiehiä

Onko ihminen siis kelvottomampi kommentoimaan yhteiskuntaa, jos hän edustaa väärää sukupuolta (setä), ihonväriä (valkoinen) tai seksuaalista suuntautumista (hetero)?

Yle Blogit
Sanna Ukkolan blogikuva.
Sanna Ukkola. Veikko Somerpuro.

Hyvä ystäväni lähetti viestiä. Hän oli järkyttynyt perussuomalaisten Olli Immosen ehdotuksesta perustaa etnorekisteri.

"Minä olen 1/4 juutalainen, 1/4 venäläinen, 1/4 ruotsinkielinen ja lesbo. Puolet suomalaisista on jotain venäläistä perua evakkojen asuttamisen vuoksi. Mihin oikeasti tarvitaan tällaista perusoikeuksiamme ja ihmisoikeuksiamme uhkaavaa rekisteriä?" ystäväni kirjoitti.

*Olli Immonen *teki viime viikolla kirjallisen kysymyksen, jossa ehdotetaan eri etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten rekisteröintiä.

Rekisterimerkinnäksi riittäisi Immosen mukaan esimerkiksi "afrikkalainen". Immonen kaipailee tilastoja erityisesti Suomen muslimi- ja juutalaisväestöstä.

Nationalistisen Suomen Sisu -järjestön puheenjohtaja ei juuri avannut, mihin tarkoitukseen hän etnorekisteriä käyttäisi ja mitä hän ehdotuksellaan ajaa takaa. Esitystä on vaikea ymmärtää siitäkin syystä, että perussuomalaiset vastustavat positiivista diskriminaatiota.

Ajatus ei sinällään yllätä maahanmuuttovastaisen Immosen suusta. Hän on esittänyt samansuuntaisia aikaisemminkin.

Immonen sai esityksestään - aiheellisesti - valtavan palautevyöryn: sitä arvosteltiin rasistiseksi ja siinä nähtiin jopa natsi-Saksan kaikuja.

Sosiaalinen mediani räjähti viime viikon perjantain Pressiklubin jälkeen. Jaksossa vasemmistoliiton Anna Kontula keskusteli luokkayhteiskunnasta kahden toimittajan, Saska Saarikosken ja Jouni Tervon kanssa.

Somen pilkallisissa kommenteissa nostettiin esille Saarikosken ja Tervon seksuaalinen suuntautuminen, ihonväri, yhteiskuntaluokka ja ikä.

"Surullisia setiä nuo kaksi setämiestä", kommentoi eräs.

Samat ihmiset, jotka nousivat barrikadeille, kun JSN:n puheenjohtaja kutsui Greenpeacen Sini Saarelaa sinisilmäiseksi blondiksi, sedättelivät nyt sumeilematta Pressiklubin kommentaattoreita.

"Kas, Pressiklubi on päästänyt vaihteeksi häkistä kaikkitietävät, keski-ikäiset heteromieskommentaattorit", kirjoitti toinen.

"Olipa ukkokööri pihalla. Anna Kontula yritti parhaansa puhua järkeä, mutta sedät ei halunnu ymmärtää", naljaili kolmas.

"VALKOihoisesta marisevasta sedästä on tullut ihan kamalaa saastetta!", sekoili neljäs.

Merkillepantavaa oli, että suuri osa sedättelijöistä ja heteroittelijoista oli ihmisiä, jotka toisaalla vastustavat tiukasti Immosen etnorekistereitä, rasismia, vähemmistöjen syrjintää ja ihmisten luokittelua ihonvärin ja seksuaalisen suuntautumisen takia.

Samat ihmiset, jotka nousivat barrikadeille, kun JSN:n puheenjohtaja kutsui Greenpeacen Sini Saarelaa sinisilmäiseksi blondiksi, sedättelivät nyt sumeilematta Pressiklubin kommentaattoreita.

Ihmettelin asiaa ääneen yhdessä ketjussa ja sain vastauksen: valkoihoisia heteromiehiä saa pilkata, koska he edustavat hegemoniaa ja valtaa. Yhteiskunnan vahvimpia rakenteita saa ja pitää tölviä.

Se on totta. Vallan kahvassa olevia pitää kyseenalaistaa - ja poliittisten päättäjien tulee esimerkiksi kestää voimakkaampaa arvostelua kuin yksityishenkilöiden.

Mutta miksi samat ihmiset, jotka toisaalla vastustavat kovaan ääneen ihmisten luokittelua ihonvärin, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella, lähtevät lyömään opponenttia päähän täsmälleen samoilla määreillä, kun se heille sopii?

Valkoihoiset heteromiehet ovat miehittäneet yhteiskunnan johtopaikat - mutta samaan aikaan he ovat täyttäneet myös vankilat, mielisairaalat ja päihdeklinikat. Valkoiset heteromiehet ovat yhtä aikaa yhteiskuntamme vahvimpia päättäjiä ja syrjäytyneimpiä reppanoita. Ja mitä ihonväri tai seksuaalinen suuntautuminen ylipäätään mihinkään liittyy?

Onko ihminen siis kelvottomampi kommentoimaan yhteiskuntaa, jos hän edustaa väärää sukupuolta (setä), ihonväriä (valkoinen) tai seksuaalista suuntautumista (hetero)?

*Valtiovallan *ei kannata lähteä rekisteröimään ihmisiä etnisyyden tai minkään muun triviaalin määreen perusteella, mutta suuri osa nettikeskustelijoista tekee sitä koko ajan. Kysehän on siitä, minkälainen kielenkäyttö on ylipäätään hyväksyttävää. On hyvin vaikea lähteä tuomitsemaan muita syrjivästä retoriikasta, jos käyttää itse täsmälleen samanlaista kieltä.

Ehkä kannattaisi ylipäätään arvioida ihmisiä lähtökohtaisesti heidän ajatustensa - ei seksuaalisuutensa tai pigmenttinsä perusteella.

Lue seuraavaksi