Totaalikieltäytyjien määrä näyttää kasvaneen - taustalla voi olla mahdollisuus pantarangaistukseen

Poliisin tietoon tulleiden siviili- ja asepalveluksesta kieltäytymisten perusteella totaalikieltäytyjien määrä näyttää viime vuonna lähes tuplaantuneen aiemmista vuosista. Myös Rikosseuraamuslaitoksen tilastoissa totaalikieltäytyjien määrä on kääntynyt kasvuun.

Kotimaa
Valvontarangaistusta kärsivää valvotaan sähköisellä jalkapannalla.
Totaalikieltäytymisestä on ollut mahdollisuus saada vankeusrangaistuksen sijaan kotiarestinomainen valvontarangaistus marraskuusta 2011 lähtien.Isto Janhunen / Yle

Vuosien laskevan trendin jälkeen totaalikieltäytyjien määrä näyttää taas kääntyneen nousuun.

Viime vuonna poliisin tietojen mukaan totaalikieltäytyjiä oli 41, kun vuosina 2008-2011 siviili- ja varusmiespalveluksesta kieltäytyvien määrä on vaihdellut 20-30 välillä. Myös tänä vuonna totaalikieltäytyjien määrä noussee poliisin tilastoissa neljäänkymmeneen.

Poliisin tietoon tulleet ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytymiset

2008

31

2009

27

2010

24

2011

21

2012

41

Lähde: Poliisi

Rikosseuraamuslaitos puolestaan tilastoi asevelvollisuudesta tai siviilipalveluksesta kieltäytymisestä tuomittuja, jotka ovat saapuneet vapaudesta vankilaan tai valvontarangaistukseen.

Myös Rikosseuraamuslaitoksen tilastoissa näkyy, että totaalikieltäytyminen on alkanut taas kasvattaa suosiotaan. Tänä vuonna joulukuun alkuun mennessä rangaistustaan kärsimään saapuneita totaalikieltäytyjiä tilastoitiin yhteensä 40, kun viime vuosina määrä on ollut vaihdellut 20 molemmin puolin.

Rikosseuraamuslaitoksen tilastoissa on viive verrattuna poliisin tietoon tulleeseen rikollisuuteen, koska kieltäytymisilmoituksesta rangaistuksen kärsimiseen kuluu aikaa totaalikieltäytyjillä yleensä seitsemästä kahdeksaan kuukautta.

Rangaistustaan kärsimään saapuneet totaalikieltäytyjät rikosseuraamuslaitoksen mukaan

Vankila

Pantarangaistus

2000

56

2001

45

2002

72

2003

55

2004

55

2005

60

2006

53

2007

39

2008

38

2009

22

2010

24

2011

20

2012

6

6

2013 (1.12. mennessä)

12

28

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen mukaan totaalikieltäytyjien määrä on vähentynyt tasaisesti 2000-luvun alusta, jolloin totaalikieltäytyjiä oli vielä 45-70.

Aseistakieltäytyjäliiton analyysin mukaan 2000-luvun alun tasainen lasku tilastoissa johtuu siitä, että palveluksesta on nykyään helpompi saada vapautus kuin aiemmin.

- Meidän tulkinnan mukaan tässä joukossa, jotka nyt saa vapautuksen, on sellaisia, jotka muuten olisivat kieltäytyneet kokonaan palveluksesta, kuvailee järjestösihteeri Kaj Raninen.

Taustalla pantarangaistus ja yhteiskunnallinen keskustelu

Lapinjärven Siviilipalveluskeskus tekee rikosilmoituksia poliisille kieltäytymisilmoitusten perusteella. Niin ikään keskuksen johtajab Mikko Reijosen tilastojen mukaan viime vuonna totaalikieltäytyjien määrässä oli piikki. Viime vuonna Reijonen laski tehneensä 49 rikosilmoitusta siviilipalveluksesta kieltäytymisestä.

Hän uskoo, että kasvun taustalla on marraskuusta 2011 lähtien ollut mahdollisuus saada totaalikieltäytymisestä vankeusrangaistuksen sijaan kotiarestinomainen valvontarangaistus.

- Suurin kasvu varmasti johtuu siitä, että nyt alle puolen vuoden tuomioista voidaan määrätä tällainen pantarangaistus. Se kosketti varsin paljon kyllä siviilipalveluksesta kieltäytyjiä, siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen arvioi.

Reijosen tilastojen mukaan kasvu saattaa kuitenkin olla taittunut tänä vuonna. Lokakuun alkuun mennessä Siviilipalveluskeskus teki ainoastaan 26 rikosilmoitusta siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Reijonen kuitenkin arvelee, että rikosilmoitusten määrä noussee vielä noin neljäänkymmeneen.

- Ehkä pantarangaistus oli tultuaan paljon esillä mediassa, mutta nyt totaalikieltäytymisen suosio on tasaantunut, Reijonen pohtii.

Myös Aseistakieltäytyjäliitto näkee, että kasvun taustalla on todennäköisesti mahdollisuus pantarangaistukseen. Todennäköisempänä syynä se näkee kuitenkin syynä totaalikieltäytymisen suosioon voi myös olla kieltäytymisestä käyty yhteiskunnallinen keskustelu.

- Vihdoin Suomessa on alettu käymään laajempaa keskustelua asevelvollisuusjärjestelmän tulevaisuudesta ja oikeutuksesta. Sen seurauksena entistä useampi nuori mies haluaa protestoida sitä järjestelmää vastaan myös totaalikieltäytymisen muodoilla, uskoo järjestösihteeri Kaj Raninen.

Vuoden 2012 notkahdus vaikeampi selittää

Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen pitää erikoisena Rikosseuraamuslaitoksen tilastoissa viime vuoden notkahdusta rangaistusta kärsimään saapuneiden totaalikieltäytyjien määrässä.

Tilaston mukaan vuonna 2012 vai 12 ihmistä tuli kärsimään rangaistusta totaalikieltäytymisestä.

Raninen arvelee, että taustalla saattaa olla se, että vaikka pantarangaistus tuli vuonna 2011 mahdollisuudeksi alle kuuden kuukauden eli 180 päivän tuomioille, rangaistus totaalikieltäytymisestä oli kuitenkin tällöin vielä 181 päivää, jolloin sitä ei ollut mahdollista suorittaa kokonaan pantarangaistuksena.

- Monet kieltäytyjät kiersivät sitä menemällä päiväksi siviilipalvelukseen kertomaan, että aikovat kieltäytyä. Se saattoi siirtää rangaistusten käsittelyä, Raninen pohtii.

Varmaa Rikosseuraamuslaitoksen tilaston perusteella on ainakin se, että yhä useampi aseistakieltäytyjä suorittaa pantarangaistuksen. Viime vuonna pantarangaistusta saapui suorittamaan 6 totaalikieltäytyjää ja tänä vuonna 28 totaalikieltäytyjää.

Siviili- ja asepalveluksesta kieltäytyminen on kuitenkin yhä todella harvinaista verrattuna palvelusten suorittamiseen. Varusmiespalveluksen suorittaa vuosittain noin 30 000 ja siviilipalveluspaikan saa vuosittain 1 800.