1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ranskalaiset saapuvat uskollisesti Savukoskelle

Ihmisiä eri puolilta maailmaa tulvahtaa Lappiin taas jouluna. Jokaisella on oma kiinnostava käyntikohteensa. Ranskalaiset matkustavat Itä-Lappiin Savukoskelle. Sinne hotelli Samperin Savottaan he saapuvat uskollisesti talvesta toiseen. Ensimmäisinä ranskalaisryhminä jouluiseen Korvatunturin Maahan pyrähti joukko lapsia suoraan Pariisista.

Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Hotelli Samperin Savottaan on joulunalusaikana saapunut jo nelisenkymmentä ranskalaislasta kahdessa erässä. Lapset matkustivat Lappiin ilman vanhempiaan, mutta kuitenkin hyvässä huomassa tuttujen hoitotätien käsissä. Ranskalainen yritys tarjosi lasten  matkan. Ja hauskaa oli.

Neljän päivän aikana lapset ehtivät touhuta monenmoista ja olla kyydissä jos toisessakin; poron, koirien ja moottorikelkan. Ja jo yksin lumessa temmeltäminen oli mukavaa. Talviolympialaisetkin pidetiin Mukkavaarassa Kemijoen varressa. Siellä nähtiin Lapin shamaanikin, joka nokesi lapsilta nenät.

- Tämä on Savukoskella jo kahdestoista ranskalaisjoulu, sanoo hotelli Samperin Savotan isäntä Niko Lakela.

Itse hän on ollut järjestämässä niistä neljää.

- Aiemmat hotelliyrittäjät löysivät Ranskasta hyvän yhteistyökumppanin ja siitä se lähti. Homma on pelannut ja hyvällä palvelulla pärjää, hän sanoo.

- Toki täällä vierailee muitakin kansallisuuksia, mutta enimmäkseen kuitenkin ranskalaisia.

Ranskalaissesonki Savukoskella jatkuu myös joulun jälkeen, pitkälle kevääseen.