1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapissa ei intoa vastaanottaa lisäpakolaisia

Syyrian kriisin vuoksi Lapinkin haluttaisiin vastaanottavan vuosittain nykyistä enemmän kiintiöpakolaisia. Kahdensadan pakolaispaikan tavoitteesta jäädään kuitenkin kauas.

Kotimaan uutiset
Tornion sosiaalitoimistossa sosiaaliohjaajat Marita Rytisalo-Aarnio (vas.) ja Marianne Mört.
Antti Heikinmatti / Yle

Lapissa pakolaisia vastaanottavat kaupungit eivät ole valmiita nostamaan kiintiöpakolaisten määrää.

Tornion sosiaaliohjaaja Marianne Mörtin mukaan kaupunki ottaa vastaan vuosittain 35 pakolaista. Sosiaali- ja terveyspalvelujen resurssit eivät anna myöten suuremmalle pakolaismäärälle.

- Meillä on pakolaistyössä puolentoista ihmisen työpanos ja sillä selvitään tästä nykyisestä määrästä, mutta ei suuremmasta, sanoo pakolaistyöstä yhdessä Marita Rytisalo-Aarnion kanssa vastaava Marianne Mört.

Torniossa pakolaistyön asiakkaita on tällä hetkellä alle sata. Marita Rytisalo-Aarnion mukaan kaupungissa olevat pakolaiset tarvitsevat huomattavan määrän terveyspalveluita.

- Heillä on erilaisia sairauksia, he tarvitsevat esimerkiksi kehitysvammahuollon palveluita ja lisäksi muun muassa psykiatrista tukea, muistuttaa Rytisalo-Aarnio.

Lapin kiintiön nosto jää toteutumatta

Lapissa vain Kemillä, Rovaniemellä ja Torniolla on sopimukset kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Kaupungit ovat ottaneet vastaan vuosittain yhteensä 165 pakolaista.

Meillä on pakolaistyössä puolentoista ihmisen työpanos ja sillä selvitään tästä nykyisestä määrästä, mutta ei suuremmasta.

Marianne Mört

Nyt Lapin tavoitetta on nostettu kahteensataan. Lapin ELY-keskus on tiedustellut myös muilta Lapin kunnilta mahdollisuuksia ottaa vastaan kiintiöpakolaisia erityisesti Syyriasta.

Kuntien vastauksia vielä odotellaan, mutta kovin suurta innostusta lisäpakolaisten vastaanottamiseen ei tunnu olevan.

Tornio on uusinut sopimuksen ensi vuodelle. Kemissä asia on parhaillaan käsittelyssä. Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan päättäjille ei kuitenkaan aiota esittää kiintiön korottamista.

Rovaniemi päätti maanantaina pienentää kiintiötään 50 kiintiöpakolaiseen vuodessa.

Lue seuraavaksi