1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korea hävitti kymmeniätuhansia verkkouutisia - "Historiaa halutaan ehkä kirjoittaa uudestaan"

Virallisen uutistoimiston ja valtion sanomalehden verkkoarkistoista poistettiin yli 100 000 artikkelia. Nimettömänä pysyttelevä asiantuntija arvioi, että tietojen poistossa saattaa olla kyse pyrkimyksestä pönkittää Kin Jong-unin asemaa.

Kim Il-Sungin ja Kim Jong-ilin patsaat johtajien mausoleumissa.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA (siirryt toiseen palveluun) on poistanut kymmeniätuhansia artikkeleita verkkoarkistostaan, kertoo Pohjois-Korean verkkomediaa seuraava sivusto NK News. KCNA:n verkkosivuilta on kadonnut noin 35 000 koreankielistä artikkelia sekä noin 65 000 käännösjuttua, kertoo NK Newsin analyytikko Frank Feinstein.

Pohjois-Korean valtion virallisia uutisia voi tällä hetkellä hakea aikaisintaan viime lokakuun ajalta.

Myös Pohjois-Korean valtion sanomalehden Rodong Sinmunin arkistoista on poistettu noin 20 000 artikkelia. Kyse ei siis ole vain uutistoimistoartikkelien poistamisesta, vaan laajemmasta tietojen hävittämisestä.

Toistaiseksi ei tiedetä, onko artikkelit poistettu pysyvästi. Ne poistettiin vain muutama päivä sen jälkeen kun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tädin mies ja merkittävä poliittinen johtaja Jang Song-taek leimattiin maanpetturiksi ja teloitettiin.

Eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto on aiemmin uutisoinut, että Jang editoitiin pois dokumenttielokuvasta, joka näytettiin uusintana Pohjois-Korean päätelevisiokanavalla.

- [Tietojen poistaminen] on laskelmoitua, Feinstein kirjoittaa NK News -verkkosivuilla.

Nimettömänä pysyttelevä Pohjois-Korean median asiantuntija kertoi NK Newsille, että uutisten poistaminen "lisää Pohjois-Koreaan viime päivinä liittynyttä hämmennystä".

Hänen mukaansa tietojen poistossa saattaa olla kyse pyrkimyksestä kirjoittaa historiaa uudestaan sekä pönkittää Kimin asemaa johtajana. Vaihtoehtoisesti voi myös olla kyse siitä, että teloitettuun Jangiin liittyvät artikkelit halutaan hävittää.