1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen suurin lintuhäkki - naakat valtasivat kulttuurikeskuksen

Tuhannet naakat mekkaloivat aamu- ja iltahämärissä Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Alueen ruosteinen teräshäkki on tarjonnut naakkaparville uuden turvapaikan.

Verkatehtaan ristikkohäkin sisältä naakat hakevat turvapaikkaa yöksi Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Naakat ovat muuttaneet hämeenlinnalaisen kulttuurikeskuksen Verkatehtaan pihapiiriin tänä syksynä. Aamu- ja iltahämärissä naakkojen parveutuminen aiheuttaa jo korviahuumaavaa meteliä, kun naakat seurustelevat terävällä katonharjalla. Verkatehtaan toimitusjohtajan Jouko Astorin mielestä (lintuharrastaja itsekin) naakat ovat tervetulleita alueelle.

- Naakkojen yöpymisstrategia on muuttunut nykyisin. Aikaisemmin ne yöpyivät puissa, esimerkiksi hautausmailla ja vaahterat saattoivat olla aivan mustanaan naakkoja. Nokkelana lintuna se on nyt hakenut uuden turvapaikan yöpymiseen. Tämä meidän ruosteinen teräshäkki tarjoaa reikineen hyvän suojan naakkayhdyskunnalle, Astor kuvailee.

Astorin mukaan naakkojen parveutuminen on leudon syksyn vuoksi vasta alussa. Tammikuussa se on suurimmillaan. Astor arvioi, että alueelle saattaisi asettua jopa 3 000 naakkaa. Pesiviä naakkoja on kulttuurikeskuksen suojissa 15-20 paria.

- Kyllähän niistä vähän jätössotkua tulee, mutta sade huuhtelee, Astor sanoo.

Kysymykseen, olisivatko puheliaat, älykkäät ja sosiaaliset, ihmisten parissa viihtyvät naakat myös imagollisesti hyvä asia kulttuurikeskukselle, Jouko Astor nyökkäilee.

- Ei niistä ainakaan mitään haittaa ole. Tällä alueella on vain yksi asunto. Naakka metelöi illalla ennen nukkumaanmenoa ja aamulla töihinlähdön aikoihin, joten ne sopivat tänne kulttuurialueelle hyvin.

Verkatehtaan ruosteinen arkkitehtuurinen teräshäkki viehättää lintuja muutenkin. Sen suojissa pesii sinisorsia, tervapääskyt ovat hakeutuneet alueelle ja pikkulinnut puikkelehtivat ruostereikien suojissa. Lisäksi kana- ja varpushaukka pitävät pulukannan aisoissa.