1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sotilas- ja puolueväkeä kokoontui tuhansittain Pohjois-Korean entisen johtajan muistotilaisuuteen – video

Juhlallisuuksissa vannottiin lojaaliutta nykyiselle johtajalle Kim Jong-unille.

Pohjois-Korealaisia tuomassa kukkia Kim Jong-iliä esittävän patsaan luo.

Pohjois-Koreassa on vietetty tiistaina maan entisen johtajan Kim Jong-ilin kuoleman toista vuosipäivää. Päivää on vietetty erityisesti osoittamalla lojaaliutta maan nykyjohtoa kohtaan ja vannomalla yhtenäisyyttä sen takana.

Videolla näkyy stadion, jonne on kokoontunut suuria määriä sotilas- ja puolueväkeä kunnioittamaan maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin isän Jong-ilin muistoa. He istuvat kivikasvoisina, kunnes nousevat ylös ja tervehtivät voimakkain aplodein Kim Jong-unia, joka kävelee johtajan korokkeelle.

Pohjois-Korean parlamentin puheenjohtaja Kim Yong-nam sanoi avauspuheessaan, että maa on ottanut kahden vuoden aikana Kim Jong-unin johdolla suuria harppauksia.

Sotilasjohtaja Choe Ryong-Hae puolestaan painotti, että armeija tukee Kim Jong-unia kaikissa myrskyissä ja vastoinkäymisissä.

– Jaamme kohtalomme arvostetun ylimmän johtajamme kanssa elämällä ja kuolemalla hänen kanssaan viimeiseen asti, hän vakuutti.

Videolla näkyy myös runsain määrin tavallisia ihmisiä tuomassa kukkia Kim Jong-ilin ja Kim Il-Sungin patsaalle Pjongjangissa ja kumartavat sen edessä.

Muistojuhlallisuuksilla ja muilla tapahtumilla Pohjois-Korean uskotaan haluavan myös osoittaa, että elämä jatkuu maassa normaaliin tapaan huolimatta Jang Song-thaekin taannoisesta teloituksesta. Hän oli naimisissa Kim Jong-ilin siskon kanssa.