1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Faces-festivaali loppuu ensi kesänä

Etnofestivaali Faces järjestetään ensi kesänä viimeisen kerran. Järjestäjien mukaan tapahtuma tuli nykymuodossaan tiensä päähän.

Ihmiset tanssivat Faces-festivaalilla vuonna 2011. Kuva: Faces / Kukka Ranta

Faces-etnofestivaali loppuu ensi kesän jälkeen. Vuodesta 1998 lähtien järjestetty monikulttuurinen festivaali on antanut eri etnisille ryhmille estradin tuoda kulttuuriaan esiin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

Festivaalia alusta lähtien luotsanneen Börje Mattssonin mukaan Raaseporissa ja Billnäsissä järjestetty tapahtuma toteutti sille asetetun tehtävänsä.

- Faces perustettiin tietyssä tilanteessa ja tiettyyn tehtävään. Silloin perustehtävänä oli näyttää, että Suomi on monikulttuurinen maa. Ja antaa estradi eri kulttuureille tuoda itseään esiin. Nyt tämä on tehty.

Mattssonin mukaan monikulttuurisuutta voi tänä päivänä esitellä Suomessa huomattavasti useammassa paikassa kuin festivaalin alkuaikoina.

"Pienen piirin metsäfestivaali ei ole tätä päivää"

Monella kesäfestivaalilla on ollut tiukkaa talouden kanssa. Börje Mattsonin mukaan raha ei kuitenkaan vaikuttanut Faces-festivaalin lopettamispäätökseen.

- Viimeiset vuodet ovat menneet plussalle. Talous on saatu kuntoon ja joka vuosi vanhat laskut on pikku hiljaa saatu maksettua. Mutta Faces on ollut taloudellisesti äärimmäisen raskas järjestää, eikä todellakaan mikään kultakaivos, Mattsson sanoo.

Faces on kerännyt vuosien varrella muutamia tuhansia kävijöitä Raaseporin linnan raunioille Tammisaareen ja Billnäsin vanhan ruukin ympäristöön.

- Faces on vakiintunut kivaan sisäpiirijuttuun ja silloin se ei enää täyttänyt tehtäväänsä. Silloin pitää vaan rohkeasti todeta, että nyt on aika käyttää energiaa johonkin muuhun, joka reagoi tähän päivään.

Vaikka festivaali on järjestetty kauniissa ympäristössä, sillä ei ole ollut vetovoimaa tuoda paikalle uutta ja suurempaa yleisöä.

- Festivaalista tuli viime vuosina hyvin toimiva, mutta metsässä oleva tapahtuma niille, jotka jo ovat monikulttuurisuudessa mukana. Ehkä seuraava vaihe on se, että festivaali olisi siellä, missä ihmiset jo ovat. Silloin puhutaan urbaanista monikulttuurifestivaalista ja siihen suuntaan uudet ajatukset aivan varmasti menevät.

Viimeisestä festivaalista linnan juhlat

Ensi kesänä järjestettävästä viimeisestä Faces-festivaalista on tarkoitus tehdä mahdollisimman näyttävä. Sen nimeksi tulee The Band -yhtyeen kappaleen mukaan Last Waltz eli viimeinen valssi.

- Tehdään viimeinen ja kaikkien aikojen paras Faces. Oikea manifestaatiojuhla. Linnan juhlat jossa on last waltz, Börje Mattsson kuvailee.

Facesin taru nykymuodossaan päättyy, mutta Mattssonilla on jo visioita uudesta monikulttuurisesta tapahtumasta. Sitä pitää kuitenkin kehitellä ainakin pari vuotta.

- Kyllä siihen on jo olemassa selviä ajatuksia, mutta se pitää perustaa ja rakentaa kunnolla.