1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Revontulia löytyy lähempää kuin luuletkaan

Oululainen Thomas Kast on kuvannut revontulia jo pitkään. Kastin time-lapse-videon revontulet on kuvattu pääosin Oulun seudulla.

Kuva: Yle

Thomas Kast kuvasi talven 2012-13 aikana pääasiassa Oulun seudulla revontulien tanssia taivaalla. Aurora - Queen of the Night - time-lapse-video on nähtävissä Oulun Tietomaan planetaariossa.

Moni ajattelee revontulien näkyvän vain pohjoisessa, mutta esimerkiksi Oulun seudulla pääsee kuvaamaan revontulia jopa Oulun kaupungin alueella. Kuvaamien vaatii Kastin mukaan pitkäjänteisyyttä.

- Revontulien värit ovat aivan mahtavat. Niitä vain ei voi ennustaa kunnolla. Vietin melkein 60 yötä ulkona viime talvena. Sen lisäksi time-lapse-videon vaatimat jälkityöt, niin aikaahan se vaati. Nyt elokuva pyörii neljässä ja puolessa minuutissa, Thomas Kast naurahtaa.

Kast teki kovan työn etsiessään hyvän kuvauspaikan ja suurin osa ajasta kului odottamiseen. Välillä 3-4 tunnin odotus palkittiin revontulien tanssilla, joskus taas piti lähteä kotiin tyhjin käsin. Kylmimpänä kuvausyöna pakkanen kolkutteli 30 astetta.

Paras kuvauskeli vaatii olosuhteet kohdilleen

Kova pakkanen ei ole Kastin mukaan tae kirkkaista revontulista.

Vietin melkein 60 yötä ulkona viime talvena.

Thomas Kast

- Kaikki riippuu aurinkotuulesta, ei niinkään kylmyydestä. Kun sanotaan, että revontulia näkee vain kylmällä ilmalla, niin se on vain puoli totuutta. Oikeasti se riippuu auringosta tulevista hiukkasista, Thomas kertoo.

Revontulien liikkuvuutta ei voi ennustaa ja haasteena on myös löytää uusi ja parempi kuvauspaikka. Videon revontulet on kuvattu pääosin Oulussa. Tarvitaan vain pohjoinen taivas ja valosaasteeton paikka. Oulussa revontulia voi nähdä vaikkapa Nallikarissa.

Thomas Kast tuli työharjoitteluun Suomeen vuonna 1998. Pohjoinen valo vei miehen sydämen.

- Olen Saksasta kotoisin ja siellä ei ole sitä valoa talvella, mikä täällä on. Auringonnousu ja -lasku ja varsinkin valo auringonlaskun jälkeen – se puuttuu, Kast kertoo.