Hyppää sisältöön

Tarkastusvirasto: Ruotsin puolustusvoimat ei selviä tehtävistään

Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto esittelee tiistaina raporttinsa puolustusvoimien toimintakyvystä. Virasto kirjoittaa kotisivullaan, että puolustusvoimilta puuttuu sekä henkilökuntaa että kalustoa.

Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi, että maan puolustusvoimat ei kykene hoitamaan eduskunnan ja hallituksen sille määrämiä tehtäviä.

Tarkastusvirasto esittelee tiistaina raporttinsa puolustusvoimien toimintakyvystä. Virasto kirjoittaa kotisivullaan, että puolustusvoimilta puuttuu sekä henkilökuntaa että kalustoa.

Raportissa todetaan, että toimintakykyisten pataljoonien ja tykistö-, ilmapuolustus- ja insonöörijoukko-osastojen määrä on liian pieni. Viraston mukaan esimerkiksi sairaanhoitoon ja tekniikkaan erikoistunutta henkilökuntaa on alle puolet tarvittavasta määrästä.

Myös määräaikaisten työntekijöiden paljous vaikeuttaa puolustusvoimien suoriutumista tehtävistään.

Viraston mukaan puolustusvoimilta puuttuu myös kalustoa usean tehtävän hoitamiseksi samanaikaisesti. Puolustusvoimat selviytyy kyllä useista kansainvälisistä tehtävistä, mutta silloin kansallinen valmius kärsii, tarkastusvirasto arvioi.

Ruotsin hallitus on linjannut muun muassa, että puolustusvoimien on kyettävä neljään samanaikaiseen operaatioon, joihin osallistuu 2000 henkilöä. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan suunnitelma tällaista skenaariota varten puuttuu.

.
.