Hyppää sisältöön

Merenkurkun liikenteen uusille näkymille lähtölaukaus

Merenkurkun liikennettä kehittävä EU-hanke käynnistettiin tänään tiistaina virallisesti Uumajassa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja kehittää Merenkurkun liikennettä ja saada liikenteeseen uusi laiva.

Wasa Express matkalla kohti Uumajaa Kuva: Yle Juha Kemppainen

Merenkurkun liikenteen uusi tulevaisuushanke on käynnistetty tänään Uumajassa. Tarkoitus on vahvistaa Merenkurkun ylittävää liikennettä ja saada Vaasan-Uumaja välille uusi laiva. Euroopan komissio on myöntänyt hankkeelle rahoitusta tämän vuoden lokakuussa. Käynnistämistilaisuuteen osallistuivat Vaasan ja Uumajan vastuuhenkilöt, pääyhteistyökumppanit sekä liikenneministeriön edustajat Suomesta ja Ruotsin elinkeino-osaston edustajat.

- Tämä osoittaa, että hanke on kansallisella tasolla nostettu korkean prioriteetin hankkeeksi. Myös TENEAn eli Trans-European Transport Network Executive Agencyn edustaja, projektipäällikkö Jaroslaw Kotowski osallistui, sillä hän halusi itse paikan päälle todistamaan tämän hankkeen käynnistymistä, Merenkurkun neuvoston johtaja ja hankevastaava Mathias Lindström toteaa.

Lindströmin mukaan hanke kiinnostaa EU:ta, koska paikallinen teollisuus on aktiivisesti mukana, ja siinä tehdään rajat ylittävää yhteistyötä kahden maan välillä.

- Myös Vaasan seudun teollisuuden edustajat osallistuivat aktiivisesti tilaisuuteen ja näkevät hankkeen mahdollisuutena tuoda omia merenkulun innovaatioitaan Merenkurkun liikenteen hyödyksi. Perinteisesti yritykset ovat olleet kilpailuasemissa, mutta nyt tehdään yhteistyötä, jotta saadaan omalle alueelle käyttöön omat, juuri tällä alueella kehitetyt innovaatiot ja uudet tekniikat, kertoo VASEKin logistiikka-asiantuntija Riitta Björkenheim.

Päivän ohjelmaan sisältyi hankkeen toimintasuunnitelman läpikäynti, esiteltiin EU:n odotukset hankkeelle, tutustuttiin hankeorganisaation rakenteeseen ja viestintäsuunnitelmaan sekä aikataulutettiin toimenpiteet ja vastuut. Lisäksi tutustuttiin hankkeen yhteisiin tavoitteisiin.