Kari Tapion nimeä kantava areena Pieksämäelle: "Jotakin hulluutta tässä tarvitaan"

Yli satavuotiaat veturitallit toimivat kehyksenä liikekeskukselle ja monitoimitilalle.

viihde
Pieksämäen veturitalli
Pieksämäen kaupunki on päättänyt, että se etsii uuden kumppanin kauppakeskuksen rakentamiseksi Veturitallien kupeesen.Sari Ursin / Yle

Juha Venäläisen ideasta on lähtenyt kehittymään näyttävä monitoimitila Pieksämäelle kauppakeskuksen yhteyteen. Viihdeareena on hyvässä myötätuulessa.

Nuoruutensa Pieksämäellä viettänyt Kari Tapio on kaikkien paikkakuntalaisten tietämä suomalaisen viihteen tähti. Areenan nimellä on Kari Tapion omaisten lupa.

Hankkeen takana on uusi liikekeskus, joka rakennetaan vanhoille veturitalleille. Uusi areena tulee olemaan monipuolista tanssi- ja viihdeohjelmaa tarjoava paikka, mutta tuoreillekin ideoille on tilaa. Uuden areenan avajaisia saatetaan viettää jo vuonna 2015.

Työmaan vastaava mestari Osmo Pajusilta kertoo vanhimpien rakenteiden olevan 1800-luvun lopulta: - Hyvin ne ovat kestäneet aikaa. Vanhoissa rakennuksissa tulee tietysti aina yllätyksiä vastaan, mutta hyvin niistäkin on selvitty.

Alueella on tehty iso maanvaihto-operaatio. Isolta alueelta vaihdettiin useita tuhansia neliöitä maamassaa. Maan sisälle mentiin parin metrin verran.

– Maa vaihdettiin, koska tiedetään, että alueella on 120 vuotta touhuttu ja öljyjenkin kanssa pitkään. Maa ei lopulta ollutkaan niin öljypitoista kuin pelättiin, mutta nyt maa-aines on joka tapauksessa vaihdettu.

Veturitallien alueelta löytyneet esineet: lätkät, leimasimet ja muut aarteet palautuvat valmiille tallille, jotta historia ei unohdu.

Kolmen metrin takka

Liikekeskuksesta on tulossa persoonallinen ja näyttävä. Pieksämäen kaupungin kiinteistöpäällikkö Reijo Raitio sanoo silti, että hienojen kauppakeskusten kaupungin Mikkelin ei tarvitse kadehtia pieksämäkeläisten suunnitelmaa, mutta tulossa on 1500 neliötä 12 metriä korkeaa tila. Pyöreän areenan halkaisija on 45 metriä.

Uusille ajatuksille on vielä tilaa: - Uusia ideoita otetaan tietysti vastaan. Jotakin hulluutta tässä tarvitaan. Yhteen veturipilttuuseen on tulossa kaupunkilaisten 300 neliön oleskelutupa, jossa on kolme metriä korkea takka.