1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylitorniolla ja Keminmaassa vaikeuksia hoitotakuun kanssa

Valtaosa merilappilaisista pääsee terveyskeskuslääkärin tai -hammaslääkärin vastaanotolle hoitotakuun määräämässä ajassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lokakuussa tekemän kyselyn mukaan Ylitornio oli tuolloin Suomen ainoa kunta, jossa hoitotakuu ei toteutunut lääkäriin pääsyn osalta. Nyt tilanne on kohentunut. Keminmaa kamppailee yhä hammashoidon kanssa.

hoitotakuu
Lääkäri mittaamassa potilaan verenpainetta.
Yle

Pahin tilanne ylitorniolaisten lääkäriin pääsyn kannalta oli juuri lokakuussa, kun yksi lääkäri jäi sairauslomalle, eikä pikatuuraajia pohjoisen kuntaan tunnetustikaan löydy.

- Tuolloin jonoa alkoi syntyä. Sitä on sittemmin purettu lääkäriopiskelijoiden viikonlopputöiden avulla ja vastaanotolle pääsee nyt parissa viikossa, kertoo vastaava lääkäri Kari Askonen.

Pieni terveyskeskus on haavoittuvainen ja aina voi jotain äkillistä sattua.

lääkäri Kari Askonen

Ylitorniolla vaikeaan tilanteeseen haetaan apua myös ulkomaalaisista lääkäreistä. Tälläkin hetkellä yhtä neljästä lääkärin virasta hoitaa ulkomaalaislähtöinen pätevä lääkäri. Yksi lääkäreistä on venäläinen, joka opiskelee pätevöityäkseen Suomeen ja tekee siksi töitä rajoitetuin lääkärin oikeuksin.

Kari Askonen ei näe Ylitornion lääkäritilannetta toivottomana, mutta myöntää rekrytoinnin olevan haasteellista.

- Pieni terveyskeskus on haavoittuvainen. Aina voi jotain äkillistä sattua ja silloin vastaanottotoiminta on pian jo hankaluuksissa.

Lokakuussa tehdyn kyselyn mukaan muissa Länsi-Pohjan kunnissa suurin osa kuntalaisista pääsi lääkäriin 2 - 4 viikossa.

Keminmaalla haastetta hammashoidossa

Suun terveydenhuollossa hoitotakuu ei toteutunut syksyn kyselyn mukaan Keminmaassa. Jonossa oli reilut sata ihmistä, jotka olivat odottaneet pääsyä hammaslääkäriin yli puoli vuotta.

Perusturvajohtaja Seija Parviainen kertoo, että jono-ongelma on vaivannut Keminmaata viime keväästä lähtien. Viidestä hammaslääkärin virasta on ollut täytettynä 4,5, kun yksi lääkäreistä on ollut opintovapaalla. Myös potilaiden määrä on kasvanut merkittävästi.

- Tilanne on sinänsä tuttu. Taantuman aikaan taloudellisen tilanteen epävarmuus tai huononeminen saa ihmiset entistä ahkerammin hakeutumaan julkiseen terveydenhuoltoon.

Keminmaassa tilanteeseen haetaan helpotusta palkkaamalla ensi vuodeksi yksi määräaikainen suuhygienisti ja laittamalla täyttämättömänä oleva puolikas virka hakuun.

- Myös ostopalvelusopimus on solmittu ja yhteistyötä naapurikuntien kanssa kartoitetaan, Seija Parviainen kertoo.

Lue seuraavaksi