Niksologi neuvoo - joulun rosollista saa maittavan sosollin

Pirkan monivuotinen niksologi Anssi Orrenmaa neuvoo tänä vuonna hyödyntämään joulun ylijäämärosollin sosolliksi. Kinkkumittarillekin löytyy niksin ansiosta uusi, ympärivuotinen käyttötarkoitus. Melkoinen yllätys sen sijaan on, että suomalaisten pettämätön niksiväline - sukkahousut - ei juhli jouluisten niksien joukossa.

Kotimaa
Rosollista voi tehdä tyylikkään hyydyttämällä.
Ylijääneestä rosollista saa oivan sosekeiton, sosollin. Kuvassa juhlava rosollihyytelö.Yle

Niksologi Anssi Orrenmaa käy läpi vuosittain jopa viitisentuhatta niksiä, joita kekseliäät suomalaiset lähettävät Niksi-Pirkkaan. Vuosien kuluessa on selvinnyt, että yksi niksiväline on ylitse muiden.

– Sukkahousut on käsittämättömän monipuolinen, hieno niksiväline. Sen mahdollisuuksia ei voi koskaan väheksyä, Orrenmaa suitsuttaa.

Niksologisissa tutkimuksissa on selvinnyt, että sukkahousuilla on yli 60 erilaista niksifunktiota eli -ominaisuutta, joista suurin on kuitenkin joustavuus. Siksi olikin melkoinen yllätys, että jouluisten niksien nipusta ei juurikaan löytynyt sukkahousuja hyödyntäviä innovaatioita.

Toki sukkahousut voi sujauttaa tonttulakin sisään, jos haluaa saada päähineeseen arvokasta ryhdikkyyttä.

Kun laitat mittarin ylösalaisin pöydälle, saat siitä piikin kuiteille ja muille lapuille.

Taikinapyörästä matkamittari

Niksi on arjen innovaatio, jossa vaikkapa työkalulle on keksitty täysin uudenlainen käyttötarkoitus.

Esimerkiksi kinkkumittari tai taikinapyörä lepäävät joulun ulkopuolella lähes turhakkeina laatikon pohjalla. Ensi vuonna sellainen peli ei enää vetele!

– Joulukinkun paistomittari saadaan ympärivuotiseen käyttöön, kun laitat mittarin ylösalaisin pöydälle ja saat siitä piikin kuiteille ja muille lapuille. Myös rikkinäinen mittari kelpaa, niksologi Orrenmaa vinkkaa.

Taikinapyörästä tulee taitavissa käsissä melkeinpä navigaattori:

– Myös lenkkeilyreitin tai muun matkan voi mitata torttuleikkurilla. Merkkaa pieni viiva torttuleikkurin pyörivään terään, rullaa kartalla reittiä pitkin, laske kierrokset ja muunna metreiksi!

Jos rosolli kyllästyttää muutama päivä joulun jälkeen, tee siitä sosolli.

Sosollia ja halpa lahja vaimolle

Orrenmaan mukaan niksielämässä riittää, että asiat toimivat melko mukavasti. Kaiken ei tarvitse olla uutuuttaan säihkyvää, vaan käytettykin kelpaa.

Niksi-ihmiset osaavatkin paitsi kierrättää myös käyttää tähteet. Ja joulun jälkeenhän tähteitä riittää.

– Jos rosolli kyllästyttää muutama päivä joulun jälkeen, tee siitä sosolli. Keitä kunnes sipulit pehmenevät, soseuta sauvasekoittimella, lorauta kermaa, lisää suolaa ja nauti maukas sosekeitto - sosolli.

Tämä vinkki on niin uusi, että edes niksologi ei ole vielä ehtinyt sitä testata. Sen sijaan lainattu kierrätyslahja on testattu Orrenmaan omassa perheessä jo vuosi sitten.

Liimaa kansien sisäpuolelle kuvapareja. Kansia on kiva pikkulastenkin nostella.

– Vaimo toivoi tiettyä dekkaria pokkarina. Ostin, mutta huomasin, että se on ihan toivottoman pientä pränttiä. Lainasin sen kirjastosta kunnollisena versiona ja hän sai sitten molemmat lahjaksi. Vaimo luki kirjaston version, Orrenmaa velmuilee halpaa lahjaansa.

Askartele oma joululahjasi

Lapsiperheisiin kertyy helposti turhia ruokapurkkien kansia. Niitä ei kannata heittää pois, vaan askarrella vaikka muistipeliksi.

– Liimaa kansien sisäpuolelle kuvapareja. Kansia on kiva pikkulastenkin nostella. Kuvat voivat olla vaikkapa kahdesta samanlaisesta joulukalenterista, Orrenmaa valaisee.

Vuoden 2014 seinäkalenterinkin voi koota lähes ilmaiseksi.

– Edullisen joululahjan saat kun tulostat omista valokuvista mukavia kuvia ja liimaat ne mainoskalenterin kuvien päälle. Näitä kalenterita kun nyt tuntuu tulevan pyytämättä, niksologi summaa.

Kun aloitat joulukalenterin avaamisen väärästä päästä, näet laskematta kuinka monta päivää on jouluun.

Ensi vuotta silmälläpitäen

Joulukalenterista saa niksin jos toisenkin. Kalenterin luukkuihin liittyy myös niksologi Orrenmaan oma suosikki:

– Minua on itseäni aina ilahduttanut hirveästi se, että kun aloitat joulukalenterin avaamisen väärästä päästä, näet laskematta kuinka monta päivää on jouluun.

Orrenmaa muistuttaa, että 24 luukun ideaa voi hyödyntää myös stressaavissa joulun siivoustöissä.

– Laita numerot hyllyihin ja kaappeihin ja siivoa kaappi päivässä. Ei tule paniikkia!

Mutta löytyykö niksiä siihen, miten saada budjetti riittämään koko jouluksi?

– Joo! Se on ens jouluksi niin, että nosta nyt pikkuisen veroprosenttia tammikuussa, niin saat veronpalautusta ensi joulukuussa, niksologi Anssi Orrenmaa nauraa.