Vankiloiden ja käräjäoikeuksien vähentäminen jäissä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei ryhdy toimiin Rikosseuraamuslaitoksen toimitilasuunnitelman vuoksi. Hän ei myöskään innostu kärjäoikeuksien määrän vähentämisestä.

Kotimaa
Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.Yle

Rikosseuraamuslaitoksen selvitysmiehet esittivät marraskuussa, että Pyhäselän vankila lakkautettaisiin vuonna 2020. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää toimitilavisiota Risen omana sisäisenä suunnitelmana eikä hän aio viedä sitä eteenpäin. Käräjäoikeuksia ei Henrikssonin mielestä ole syytä vähentää, ennen kuin nähdään, mitä vaikutuksia kolme vuotta sitten tehdyillä lakkautuksilla on ollut.

Henriksson pysyy kannassaan, että vankilaverkostoa koskevat ratkaisut on tehtävä seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Oikeusministeriössä ei tällä vaalikaudella tehdä päätöksiä.

Risen marraskuussa julkistettuun toimitilasuunnitelmaan sisältyy Pyhäselän lakkauttamisen lisäksi nykyisten vankiloiden peruskorjauksia ja muutostöitä sekä uuden rakennuksen rakentaminen yliasutetun Vantaan vankilan alueelle. Selvitysmiehet arvioivat vielä kesällä, että tarvittavien säästöjen aikaansaamiseksi pitäisi lakkauttaa useita vankiloita pääosin Itä- ja Pohjois-Suomesta.

Käräjäoikeus peruspalvelu?

Myös käräjäoikeudet saavat myös olla rauhassa, niin kauan kuin Kataisen hallitus istuu. Oikeusministeriön asettaman neuvottelukunnan esitys siitä, että käräjäoikeuksien määrä puolitettaisiin nykyisestä 27:stä on sekin jäissä.

Jatkoselvityksiä ei ole luvassa, sillä Henriksson haluaa nähdä, miten vuonna 2010 voimaan tullut edellinen uudistus toimii. Tuolloin käräjäoikeuksien määrä puolitettiin.

Neuvottelukunta esitti maaliskuussa, että uudistus aloitettaisiin karsimalla sivukanslioita ja yhdistämällä pienimpiä käräjäoikeuksia. Tuomiopiirien tulisi mahdollisuuksien mukaan vastata poliisin ja syyttäjen toimialueita.

Henriksson suhtautui esityksen epäillen jo keväällä. Seuraava hallitus saa pohdittavakseen, onko käräjäoikeus peruspalvelu, jonka pitäisi olla lähellä ihmisiä, vai onnistuuko oikeuden jakaminen kauempaakin.

Kansanedustajat tivasivat vankiloiden ja käräjäoikeuksien kohtaloa Henrikssonilta eduskunnan budjettikäsittelyssä tiistaina.