Autokouluopettaja: Ajo-opetusluvan muutos antaa tietä harmaalle taloudelle

Ensi vuoden alusta voimaantuleva muutos ajo-opetusluvissa antaa oivan tilaisuuden harjoittaa harmaata taloutta. Näin sanoo Satakunnan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Timo Tuumi. Autokoululiiton tänään antama esitys ajo-opetuksen uudistuksesta sen sijaan saa kiitosta Satakunnasta.

Kotimaa
Ajo-opetusta.
Yle

Monien mielestä ajokortti Suomessa maksaa aivan liikaa. Suomen autokoululiitto esitti tänään oman visionsa siitä, miten hintoja saataisiin alemmas. Satakuntalaiset autokoulut kannattat ehdotusta ajo-opetuksen kotitalousvähennyskelpoisuudesta.

- Sillä on työllistävä vaikutus ja silloin me myös saamme ammattilaiset töihin. Asiakas saisi parhaan mahdollisen opetuksen ja maksaja veroedut. Tämä halventaa hyvin oleellisesti ajokortin kustannuksia, toteaa Satakunnan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Timo Tuumi .

Myös simulaatio-opetuksen lisääminen saa kannatusta Satakunnassa.

- Tällä hetkellä voimme hyödyntää simulaattoria vain pimeänajon opetuksessa yhden ainoan tunnin. Simulaattoriopetuksesa olisi kuitenkin mahdottoman helppo simuloida kaikenlaisia erikoistilanteita, joita ei ajamalla mutten pysty harjoittelemaan. Simulaattorilla ajaminen on halvempaa ja myöskin päästövapaata.

Ajo-opetuslupa hyväosaisten herkkua

Vuoden alusta tuli voimaan uudistus, joka nosti opetuslupa-opetuksen hintaa roimasti. Periaatteena on ollut myös, että vain oman perheen jäsentä pystyi opettamaan itse. Nyt ollaan kuitenkin palaamassa takaisin vanhaan malliin.

- Autokoulun osuus perusvaiheessa jää ensi vuoden alusta lähtien kokonaan pois. Periaatteessa kuka tahansa kadulla voi opettaa ketä hyvänsä kolmea ihmistä kolmen vuoden aikana. Tässä piilee sellainen harmaan talouden paikka. Valtio tuntuu oikein usuttavan ihmisiä veronkiertoon, sillä tässähän ei arvonlisäveroa makseta ollenkaan. Alv kun on merkittävä osa autokoulumaksua, Timo Tuumi sanoo.

- 30 vuotta tätä alaa seuranneena tiedän, että vähävaraisilla perheillä ja yksinhuoltajilla ei käytännössä ole mahdollisuuksia ryhtyä opetuslupatouhuun. Maksaahan auton liikuttaminen paikasta toiseen opetuksessakin, tapahtui se sitten autokoulussa tai sen ulkopuolella. Opetuslupa-opetusta käyttävät lähinnä vain hyvin toimeentulevat perheet, toteaa Satakunnan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Timo Tuumi.