1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyöräilijät tuskailevat huonon tien kunnossapidon kanssa

Kemissä Ajoksentiellä on valitettu jo parin viikon ajan jäisestä ja sohjoisesta kevyenliikenteenväylästä. Pyörätietä käyttävät useat Stora Enson Veitsiluodon tehtaan työntekijät, joita kehotetaan kulkemaan töihin mieluummin autolla pyöräilemisen sijaan.

Kotimaan uutiset
JORMA HILTUNEN, ei Hiltula, pyöräilee liukkaalla kelillä.
Heidi Hannukainen / Yle

Tienkäyttäjät tuskailevat paikoin huonon tien kunnossapidon kanssa. Esimerkiksi Kemissä Stora Enson Veitsiluodon työntekjät sekä tehtaan edustajat ovat soittaneet useasti parin viikon aikana Tielaitoksen Tienkäyttäjälinjaan, mutta edelleen tehtaalle kulkevat kevyenliikenteenväylät ovat huonossa kunnossa.

Työsuojeluvaltuutettu Seppo Ranta kertoo, että kymmenet työntekijät pyöräilevät tehtaalle talvisin ja viime viikkoina pahimpina aamuina on ilmoitettu toistakymmentä vaaratilannetta.

– Pyörällä kaatuminen voi olla kohtalokasta, siinä voi mennä jopa henki. Olen kehottanut työntekijöitä kulkemaan mieluummin autolla, Ranta toteaa.

Suuria eroja eri toimijoiden kesken

Ajoksentien risteys.
Ero talvikunnossapidon laadusta näkyy selkeästi Ajoksentien kevyenliikenteenväylällä. Vasemmalla alkaa Kemin kaupungin ylläpitämä pyörätie ja suoraan kulkeva väylä kuuluu YIT:lle.Heidi Hannukainen / Yle

Ajoksentien kevyenliikenteenväylällä näkee selkeän eron kahden eri ylläpitäjän välillä. Liukkaasta pyörätiestä haarautuu Kemin kaupungin vastuulle kuuluva pyörätie, joka on hiekoitettu ja tasaisempi.

– Tässä näkee hyvin eron mikä on hyvin hoidettu talviaikainen kunnossapito. Tästä alkaa kaupungin vastuualue, joka on erinomaisesti hiekoitettu ja polanteet on aurattu pois, kertoo Seppo Ranta.

"Johtuu huonosta kelistä"

Ajoksentien talvikunnossapidosta vastaavan YIT:n työmaapäällikkö Antti Karjalainen puolustautuu muistuttamalla viime päivien huonoista ja vaihtelevista keleistä. Karjalaisen mukaan pyörätiet hoidetaan kuntoon mahdollisimman pian.

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan tiedottaja Taisto Saari kummastelee Karjalaisen selitystä.

– Syynä eivät voi olla pelkästään vaihtelevat säät, sillä Kemin kaupungin ylläpitämät väylät ovat olleet erinomaisessa kunnossa, Saari toteaa.

Lue seuraavaksi