1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirkkokonserttien tulot eivät kilahtele seurakuntien kassoihin

Joulu on kirkkokonserttien sesonkiaikaa. Seurakunnat eivät tosin konserteista hyödy taloudellisesti. Kemin seurakunnan talousjohtaja Matti Aho kertoo, että seurakunta toimii konserteissa vain tilojen vuokraajana. Mitä tahansa kirkossa ei kuitenkaan saa esittää, vaan ohjelman hyväksyy aina kirkkoherra.

Kotimaan uutiset
Kemin kirkko
Minna Aula / Yle

Jouluna kirkkokonsertit houkuttelevat ihmiset kirkkoihin. Kirkkoon mennään kuuntelemaan musiikkia ja nauttimaan joulun tunnelmasta. Tilaisuuksien järjestäjänä ei kuitenkaan ole seurakunta, kuten monesti luullaan.

Vaikka kirkkokonsertteihin myydään pääsylippuja, ei ketään estetä tulemasta kirkkoon.

Olli-Pekka Marttala

– Seurakunta vuokraa tiloja esimerkiksi ohjelmatoimistoille, jotka järjestävät konsertit, kertoo Kemin seurakunnan talousjohtaja Matti Aho.

Kirkon tiloja vuokrataan kaikista eniten juuri joulun aikaan. Kirkon tiloista peritään hinnaston mukainen hinta, joka määräytyy sen mukaan, pyytääkö järjestäjä tilaisuudesta pääsymaksua. Itse seurakunta ei tilojen vuokraamisesta kuitenkaan paljoa plussalle jää.

– Taloudellinen hyöty on minimaalista. Tämän vuoden vuokratuloja Kemin seurakunnalle on kertynyt reilut 2000 euroa, Aho kertoo.

Maalliset laulut eivät sovi kirkkoon

Kirkon vuokrauksesta ulkopuolisten käyttöön päättää kirkkoherra. Kemin seurakunnan kirkkoherra Markku Korpela kertoo, että yleensä artistit tietävät mikä sopii kirkkoon ja mikä ei. Korpelan mukaan ohjelmat tarkistetaan aina etukäteen ja joskus esiintyjiä kielletään esittämästä niin sanottuja maallisia lauluja.

Kirkkokonsertin valmistelu
Ohjelmatoimisto Kaiku Agency Oy:n keikkamyyjä Olli-Pekka Marttala kertoo, että konserttien järjestämisestä syntyy aina paljon kuluja.Minna Aula / Yle

– Jouluinen ohjelmahan on hyvin perinteistä ja vähän siihen tarvitsee puuttua, Korpela selventää.

Vaikka seurakunta tarkistaakin kirkossa esitettävän ohjelman, ei illan kulku ole seurakunnan vastuulla.

– Tottakai turvallisuusmääräyksiä tulee noudattaa. Ilmoitamme aina ohjelmanjärjestäjille, paljonko kirkkoon mahtuu väkeä, mikä perustuu paloturvallisuusmääräyksiin. Seurakunnan puolesta konserteissa on paikalla vain suntio, Aho sanoo.

Onko pääsylippu pakko maksaa?

Ohjelmatoimisto Kaiku Agency Oy:n keikkamyyjä Olli-Pekka Marttala kertoo, että kirkkojen vuokrasummat vaihtelevat paikkakunnittain. Joissakin paikoissa hinta on hyvinkin huokea ja toisissa taas samalla tasolla muiden keikkapaikkojen kanssa. Myös suhtautuminen lippujen myymiseen vahtelee seurakunnittain.

– Joissakin paikoissa ollaan hyvin tarkkoja siitä, puhutaanko pääsylipuista vai ohjelmalehtisistä, Marttala toteaa.

Koska kirkon järjestämä ohjelma on aina maksutonta, ihmiset ovat Marttalan mukaan joskus ihmetelleet kirkkoonpääsystä perittävää maksua.

– Vaikka kirkkokonsertteihin myydään pääsylippuja, ei ketään estetä tulemasta kirkkoon. Harva jättää silti lipun maksamatta, Marttala kuittaa.

Lue seuraavaksi