Kokoomuksessa haarukoidaan jo uusia leikkauksia

Kokoomuksessa valmistaudutaan jo uusiin miljardiluokan säästöihin hallituksen ensi kevään kehysriihessä. SDP:ssä ei haluta vielä ennakoida, millaisiin talousratkaisuihin vaalikauden lopulla on tarvetta. Hallituksen säästöpäätökset onkin tehty koko vaalikauden ajan kokoomusvetoisina.

politiikka

Päähallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n erilaiset näkemykset valtiontalouden leikkaustarpeista tulivat ilmi jo vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa.

Kokoomus ajoi kovaa säästölinjaa, mutta sosiaalidemokraattien pannessa vastaan summa jäi 2,5 miljardiin euroon. Samalla sovittiin ja hallitusohjelmaan kirjoitettiin, että aina kun säästöjä tehdään, niistä puolet on menojen leikkauksia ja puolet verojen korotuksia. Kokoomus alkoi rummuttaa lisäsäästöjen tarvetta saman tien.

Heti seuraavan kevään kehysriihessä säästöjä mätkäistiinkin kasaan toiset kaksi ja puoli miljardia euroa.

"Maali liikkuu", kuului pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) suusta kuitenkin taas syksyn tullen, ja viime keväänä vaalikauden säästösummaa nostettiin vielä yli puolella miljardilla eurolla, nyt yhteensä jo noin 5,5 miljardiin euroon.

Ja taas on alkanut kokoomuksesta kuulua. Kokoomuslaisissa hallituslähteissä haarukoidaan jo lisäsäästöjä myös hallituksen ensi kevään kehysriiheen. Tarpeen ennakoidaan nyt olevan ainakin puoli, mutta jopa kaksikin miljardia euroa.

SDP:ssä ei summista haluta vielä edes kuiskia mitään. Kuten koko vaalikauden ajan aina ennenkin, siellä halutaan odottaa aivan vihon viimeisetkin talousennusteet ennen kuin säästöpäätöksiin ryhdytään.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ampaisi mieluusti kärkipaikalle, kun hallitus teki talouden pitkän tähtäimen rakenneratkaisujaan. Jo tällä vaalikaudella tehtävien leikkausten eturintamaan ei demareilla ole ollut mitään kiirettä.