Lidlin poronlihamyynti kuohuttaa Englannissa jälleen, silti kauppa käy ja paistit viedään käsistä

Kauppaketju Lidl on jälleen onnistunut nostamaan Englannissa kohun poronlihan ympärille. Lidl laittoi myyntiin jouluherkkuna 20 000 rasiaa siperialaista poronpaistia hintaan 9,5 euroa (7.99.£) / 350 gramman paketti. Britit sekä ihastuivat että vihastuivat: erä myytiin loppuun alle kahdessa viikossa, mutta samalla nousi myös kohu Petteri Punakuonon puolesta samaan malliin kuin vuonna 2010 ensimmäisen koe-erän myötä.

Ulkomaat
Aatu-poro
Osa briteistä näkee kuvassa lutuisen Petteri Punakuonon, osalle taasen herahtaa vesi kielelle.Pia Tuukkanen

Englantilaisille joulupukin porot ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin joulupukki itse. Rudolf, Dasher ja Dancer, joulupukin rekivaljakon kolme poroa ilahduttavat lapsia lukuisissa joulusaduissa.

Niinpä saksalaisen kauppaketju Lidlin ensimmäinen kokeiluluontoinen poronlihamyynti kolme vuotta sitten suututti britit ja nyt on käynyt samalla tavalla.

Brittilehdistö kirjoittaa kauhutarinoita joulupukin porojen käsittelystä Siperiassa ja The Indipendent –lehden mukaan muun muassa eläinsuojelujärjestö PETA muistuttaa että karhuja ja susia tapetaan suruttomasti poronhoidon tieltä.

Poronlihan suosio on nousussa

Englannissa poronlihalle kuitenkin näyttää riittävän kysyntää.

Lidlin koe-erä poronlihaa vuonna 2010 myytiin nopeasti loppuun samoin kuin tämänvuotinen 20 000 paistipaketin erä.

Lidlin Englannin pr-johtaja kehuu menekkiä vuolaasti.

- Asiakkaidemme keskuudessa kysyntä on ollut huikeaa, pr-johtaja Clare Norman sanoo The Indipendent lehden mukaan ABC News -tv-kanavan haastattelussa.

Eksoottiseen lihaan ja mereneläviin erikoistunut brittiläinen Kezie-kauppaketju puolestaan aikoo pitää poronlihaa myyntilistallaan ympäri vuoden, koska kysyntä on jo niin suurta