Koe uusi yle.fi

Näyttörakkaudessa on yhä ryppyjä

Päätelaitteita on jo lähes jokaisen taskussa ja nettiselailu niillä sujuu, mutta pitkien tekstien ruudulta lukeminen kangertelee. Esimerkiksi e-kirjoja lukee toistaiseksi vain ani harva.

Kotimaa
Sormi selaa tabletin näyttöä
Kati Siponmaa / Yle

Älypuhelimia ja tabletteja on taas annettu ja saatu joululahjaksi, mutta perinteistä kirjaa sähköiset laitteet eivät edelleenkään ole syrjäyttäneet. Sähköisiä eli e-kirjoja ostetaan edelleen todella vähän.

Kuluttaja ajattelee, että eihän e-kirjan tekeminen maksa mitään, kun se on bitteinä tuolla avaruudessa.

Kustantaja Ville Rauvola

– Suomessa ostetaan yhä pääasiassa painettuja kirjoja. Sähkökirjojen osuus kirjamyynnistä on ehkä prosentin. Tarjontaakin suomenkielisissä kirjoissa on ollut vielä aika vähän, tosin tänä vuonna on alkanut tulla melkein kaikki uutuudet myös sähköisinä. Ehkä ihmiset eivät vielä ole löytäneet tätä sähköistä maailmaa, kertoo kustantaja Ville Rauvola Atena Kustannuksesta.

Hintakaan ei kannusta e-kirjan ostoon. Sähköisen kirjan arvonlisävero on 24 prosenttia, kun se perinteisen kohdalla on 10 prosenttia. Rauvola toteaa myös, että digimaailman sisällöistä ei haluta maksaa.

– Kuluttaja ajattelee, että eihän e-kirjan tekeminen maksa mitään, kun se on bitteinä tuolla avaruudessa. Ennen kuin kirja menee painoon, on monta työvaihetta, jotka kohdistuvat myös e-kirjan tuotantoon. E-kirja pitää myös toimittaa, siihen pitää tehdä graafinen suunnittelu ja sitä markkinoidaan. Vaikka e-kirjassa ei ole painokuluja, niin aineiston saattaminen sähköiseen muotoon maksaa, muistuttaa Rauvola.

Rauvolan mukaan e-kirjojen suurin käyttäjäryhmä ei suinkaan ole diginatiivinuoret.

– Ensimmäinen ajatus on helposti, että nuoret niistä ovat eniten kiinnostuneita, mutta yllättäen aika monet vähän vanhemmat ja erityisesti naiset, kuusikymmppiset naiset suosivat niitä. He, jotka ehkä kokevat, että painetun pokkarin teksti on vähän liian pientä, niin e-kirjoissa tekstiä saa näppärästi suurennettua.

Näyttö on lyhyiden tekstien valtakunta

Korkeakouluopiskelijoille teetetty tutkimus selittää muun muassa e-kirjojen epäsuosiota sillä, että näyttöpäätteet ovat vielä lyhyiden tekstien valtakuntaa.

Akatemiatutkija Sakari Taipale Jyväskylän yliopistosta kertoo, että opiskelijat kokevat näyttöpäätteeltä lukemisen sirpaleiseksi.

Tietokoneella on mainoksia ja sosiaalinen media on koko ajan läsnä, joten keskittyminen pitkäkestoiseen lukemiseen on vaikeaa.

Akatemiatutkija Sakari Taipale

– Opiskelijat kokevat näytöltä lukemisen aika rikkonaiseksi. Tietokoneella on paljon mainoksia ja sosiaalinen media on koko ajan läsnä, joten keskittyminen siihen pitkäkestoiseen lukemiseen on vaikeaa.

Myös käytännön syyt pitävät monet tiukasti kiinni perinteisessä kirjassa. Esimerkiksi käsinkosketeltavuus on monelle lukijalle kynnyskysymys.

– Olemme havainneet tutkimuksissa, että sähköiseen kirjaan siirtymistä edesauttaa se, että sähköisten kirjojen lukijat oppivat käyttämään e-kirjaa niin kuin he ovat tottuneet käyttämään painettua kirjaa. Eli esimerkiksi se, että e-kirjaan pystyy tekemään muistiinpanoja tai alle- ja yliviivaamaan tekstejä sekä ehkä jakamaan niitä. Nämä toiminnot näyttäisivät edesauttavan siirtymistä kohti sitä sähköisen kirjan käyttämistä, kuvailee Taipale.

Suomalaisopiskelijat edelläkävijöitä

Taipaleen mukaan Suomen korkeakouluopiskelijat ovat digimaailman eturintamassa.

– Meillä opiskelijat ovat siirtyneet ehkä hivenen nopeammin sähköisten tekstien käyttöön kuin muualla Euroopassa. Myös kirjoittamisessa ollaan pidemmällä. Yleisesti Suomessa ollaan digitaalisessa maailmassa syvemmällä sisällä kuin monessa muussa maassa.

Tutkija uskoo, että e-kirjan prosenttiosuus kirjojen myynnistä tulee kasvamaan.

– Sähköinen kirja ei varmasti korvaa perinteistä kirjaa, vaan tulee siihen rinnalle ja löytää oman paikkansa. E-kirjasta luetaan tietyntyyppisiä tekstejä tietynlaisissa tilanteissa, mutta varmasti näitä perinteisiä kirjoja tullaan jatkossakin lukemaan ja niillä on oma uskollinen lukijakuntansa.

Kustantaja Rauvola puolestaan toteaa, että olennaista kirjoissa, olivatpa ne sähköisiä tai painettuja, on se, että lukeminen on kivaa ja kehittävää.

– Se, että ihmiset käyttävät paljon aikaa nykyään sosiaalisessa mediassa ja nopeissa välineissä, ei ole pelkästään hyvä asia. Keskittyminen ja pitkäjänteinen lukeminen kun kehittää myös aivoja.