Ukrainan oppositio: Janukovitsh möi maan

Ukrainan presidentin Venäjän kanssa tekemät taloussopimukset saavat tylyn vastaanoton Ukrainan oppositiolta. Presidentin vastustajat vaativat uusia vaaleja.

Ulkomaat

Ukrainan oppositiopuolueet tyrmäävät kovin sanoin presidentti Viktor Janukovitshin Venäjän kanssa tekemät taloussopimukset. Oppositio aikoo estää sopimusten hyväksymisen parlamentissa.

Pian sopimusten tultua julki, Kiovan keskustan Itsenäisyyden aukiolle kokoontui kymmeniä tuhansia mielenosoittajia esittämään vastalauseensa. Paikalla oli myös kolmen oppositiopuolueen johtajat.

- Hän luopui Ukrainan kansallisista eduista, luopui itsenäisyydestä ja mahdollisuudesta saada parempi elämä jokaiselle ukrainalaiselle, jyrisi näkyvimpiin oppositiojohtajiin kuuluva Vitali Klitshko.

Nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari Klitshko vaati uusia vaaleja ja haastoi Janukovitshin urheilutermein: - Hän on minun henkilökohtainen vastustajani. Haastan hänet kehään!

Toinen opposition kärkihahmo ja entinen talousministeri Arseni Jatsenjuk käytti vanhaa venäläistä sananpartta kuvaamaan Venäjän Ukrainalle antamaa talousapua: - Tiedän, että on olemassa vain yksi paikka, missä on ilmaista juustoa. Se on hiirenloukussa.

Jatsenjuk vakuutti, että opposition kansanedustajat pysäyttävät parlamentin toiminnan ja estävät siten sopimuksia varten laadittavien lakien läpimenon. Ukrainan oppositio on toiminut näin aikaisemminkin.

Presidentti Janukovitsh solmi aiemmin päivällä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa useita sopimuksia, joiden avulla Venäjä antaa Ukrainalle merkittävää talousapua ja lähentää muutenkin maiden välejä.

Myös Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto arvostelee sopimuksia. Valkoisen talon mukaan ne eivät vastaa Ukrainan kansan tarpeisiin.

Lähteet: Reuters, AFP