1. yle.fi
  2. Uutiset

Valokuidun rakentaminen kylille vaatii tahtotilaa

Valokuituhankkeet Meri-Lapissa vaativat kyläläisten yhteistä tekemistä. Projektipäällikkö Aimo Honkavuori kertoo, että Tornion Kaakamossa tilanne on ihanteellinen ja siellä kyläläiset ovat tarttuneet valokuituasiaan ripeästi.

optiset kuidut
Sormi selaa tabletin näyttöä
Kati Siponmaa / Yle

Valokuituyhteyksien rakentaminen Meri-Lapissa vaatii vielä yhteistä tahtotilaa. Projektipäällikkö Aimo Honkavuori sanoo, että Länsi- ja Etelä-Lapin kylien tahtotilaa tarvitaan, jotta kuituverkko saadaan rakennetuksi syrjäseuduille suunnitellussa laajuudessaan.

– Langattomia yhteyksiä rakennetaan tämän valokuidun kanssa rinnakkain. Mutta se on nähty, että langattoman tiedonsiirron tekniikka vaihtuu ja kehittyy koko ajan. Valokuitu taas on pysyvä satsaus vuosikymmenien päähän, Honkavuori summaa.

Valokuitua aletaan rakentaa ensi vuonna Tornion Korpikylään ja Kaakamoon sekä osaan Simon kunnasta. Pisimmällä on Kaakamon hanke.

Kaakamon tilaajaliittymät menevät lopulliseen suunnitteluun heti vuodenvaihteen jälkeen. Tilaajan on ilmoitettava tämän vuoden loppuun mennessä osallistumisensa, jos haluaa saada kuituliittymänsä markkinahintaista halvemmalla. 12 kilometrin kuitukaapelin rakentaminen aloitetaan keväällä.

– Kaakamossa monet ovat tilanneet valokuitukaapelin myös rakentamattomille tonteille, koska uskovat sen nostavan tontin arvoa, Honkavuori kertoo.

Kaakamossa pidetään keskiviikkoiltana Kuituklinikka, jossa saa tietoa valokuituyhteyksistä.

Lue seuraavaksi