Hyppää sisältöön

Valtionosuusuudistus saa kritiikkiä kantahämäläisedustajilta

Valtionosuusuudistus kurittaisi jatkossa myös kuntia Kanta-Hämeessä. Malli saakin kritiikkiä maakunnan kansanedustajilta. Toisaalta myönnetään ettei nykyinenkään järjestelmä ei ole oikeudenmukainen.

Riihimäkeläiset kansanedustajat Päivi Räsänen, Aino-Kaisa Pekonen ja Timo Heinonen muun muassa ovat äänessä Radio Hämeen Politiikan puhemylly -ohjelmissa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kuntien valtionosuusuudistus puhutti Yle Hämeen Politiikan puhemylly -ohjelmassa tiistaina. Ehdotus uusista valtionosuuksista merkitsee toteutuessaan miljoonien eurojen menetyksiä Kanta-Hämeen kunnille.

Suhteellisesti suurimpia menettäjiä ovat Lounais-Hämeen pienet kunnat. Myös keskuskaupungit menettävät osuuksiaan. Uudessa mallissa Riihimäki menettäisi 2,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Vasemmistoliiton riihimäkeläinen kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ei ole tyytyväinen tulokseen. 

– En tietenkään ole tyytyväinen, koska totta kai se kolahtaa aika kovastikin Riihimäen kaupungin budjettiin. Mielestäni on kuitenkin syytä muistaa, että valtionosuusuudistus on vasta lähdössä ensimmäiselle lausuntokierrokselle, ja siinä voi ehkä toivottavasti olla odotettavissa joitakin muutoksia.

Uudistukselle on esitetty vähintään viiden vuoden siirtymäaika.

– Ehkä itse näkisin, että siirtymäaikaa voitaisiin vaikka pikkuisen pidentää, jotta kuntien olisi helpompi sopeuttaa omaa talouttaan valtionosuuksien tullessa voimaan. Mutta kyllä täytyy myöntää, että kova on kolaus, Pekonen sanoo.

Myös Johannes Koskinen (sd.) on kriittinen uudistukselle.

Päivi Räsänen (kd.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) huomauttavat, että nykyinen järjestelmä ei ole oikeudenmukainen.