Yrittäjät pelkäävät kivijalkaputiikkien kuihtumista Porvoon keskustassa

Talouden taantuma kurittaa myös matkailukohteena tunnetun Porvoon keskustaa. Pitkään keskustassa vaateliikettä pitänyt yrittäjä moittii myös kaupunkisuunnittelua, jonka seurauksena ostosalueet ovat levällään ympäri kaupunkia.

Porvoo
Loppuunmyynti-kyltti vanhan Porvoon keskustassa.
Yle

Porvoon keskustassa näkyy tällä hetkellä loppuunmyynnistä kertovia kylttejä monen liikkeen ikkunoissa. Taantuma pitää kuluttajien kukkorot säpissä. Lisäksi pääkaupunkiseudun ostosparatiisit ovat lyhyen automatkan päässä. Esimerkisi Porvoon Jim & Jillissä onkin päädytty siihen, että kauppa ei kannata.

- Ihan rehellisesti voi sanoa, että ainakin kolme vuotta ovat myynnit sakanneet. Keskusta näivettyy, myymäläpäällikkö Tanja Sormunen taustoittaa lopettamispäätöksen syitä.

Myymäläpäällikköä korpeaa myös porvoolainen kaupunkisuunnittelu. Ostoskeskittymiä on kaupungissa liikaa. Esimerkiksi Kuninkaanportin liikealueelle on keskustasta matkaa nelisen kilometriä ja nopeat bussiyhteydet ovat harvinaisia. Hajasijoittelusta kärsii Sormusen mielestä kaupungin ydin.

- Keskustaa pilkotaan moneen kohtaan. Löytyy Kuninkaanporttia, löytyy Taidetehdasta, ja sitten unohdetaan varsinainen keskusta. On hienoa, että Porvooseen on saatu liikkeitä. Mutta olisi palvellut kaikkia, jos oltaisiin tässä keskusta-alueella, että asiakkaiden olisi helppo kulkea ovelta ovelle.

On helpompi ajaa Jumboon, kuin ajaa Taidetehtaan, keskustan ja Kuninkaanportin väliä.

Tanja Sormunen

Sormusen liikkeen hyllyt ovat pian tyhjiä. Sen jälkeen hän aikoo pitää kaupanteosta taukoa, mutta terveiset kaupungille ovat selvät.

- Kannattaisi sitoa kauppiaat yhteen, lähteä siltä pohjalta, että ei menetetä rahaa Helsinkiin. Nyt on helpompi hypätä autoon ja ajaa jumboon, kuin ajaa Taidetehtaan, keskustan ja Kuninkaanportin väliä, Sormunen kuvaa Porvoossa asioinnin mutkikkuutta.

Kaupunki uskoo yhä keskustaan

Porvoon kaupunki luottaa jatkossa keskustan vetovoimaan. Apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultzin mielestä Taidetehtaan alueen kehittyminen on Porvoolla suuri mahdollisuus. Hän ei myöskään usko, että Kuninkaanportin alue suoraan kilpailee keskustan kanssa.

- Siellä on vähän erityyppistä kauppaa, nimenomaan sellaista, mikä tilantarpeidensa puolesta ei mahdu keskustaan.

Apulaiskaupunginjohtaja von Schoultz myöntää olevansa huolissaan, jos keskustaan alkaa ilmaantua tyhjää liiketilaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että keskusta-alue on jo nyt tiiviisti rakennettu. Lisäksi tilat ovat yksityisomistuksessa eikä kaupunki voi avustaa pieniä kauppoja rahallisesti.

Jos on yksin yrittäjänä, on vaikea yhtälö, että liike on auki joka päivä aamusta iltaan.

Jari Kivimäki

Kivijalka muuttuu sovituskopiksi

Kaupunki on valmis avittamaan keskustan menestystä kaavoituksella ja antamalla yrittäjille lisää rakennusoikeutta. Nykyinen keskusta laajenee tulevaisuudessa myös joen yli Länsirannan alueelle. Keskustan laajentuessa kaupungin tavoitteena on saada erilliset ostosalueet toimimaan yhdessä, jotta ne eivät kilpailisi keskenään.

Keskustan laajentamista odotellessaan Porvoon keskustan yrittäjät joutuvat jaksamaan poikkeuksellisen tiukkoja aikoja. Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Jari Kivimäki arvioi, että vuoden sisään keskustasta on lopettanut kymmenisen yritystä, osa hyviltä paikoilta. Tarkkaa laskelmaa hänellä ei ole.

Kivimäen mukaan osasyy kivijalkaputiikkien ahdinkoon on lisääntyvä nettikauppa. Kaupassa käydään sovittamassa tuotetta, mutta lopulta se tilataan halvemmalla verkosta. Kivimäki kaipaa Porvoon keskustaan lisää ja halvempia parkkipaikkoja. Lisäksi yrittäjien on venyttävä entistä enemmän.

- Pitäisi kiinnittää huomiota aukioloaikoihin. Mutta se on vaikea yhtälö, jos on yksin yrittäjänä, että aamusta iltaan on liike auki joka päivä, Jari Kivimäki kertoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus