Media: Pohjois-Korean johtajan veljenpoika pelkää turvallisuutensa puolesta

Brittilehti The Telegraphin mukaan Kim Han-solin on saattanut asettaa vaaraan hänen Elisabeth Rehnille viime vuonna antamansa haastattelu, jonka Yle esitti.

Ulkomaat
Kim Han-sol
Kim Han-solYle

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Ranskassa opiskelevan veljenpojan turvallisuuden pelätään olevan uhattuna, ja hän on saanut yliopistossa suojakseen poliisivartion, kertovat eteläkorealaiset tiedotusvälineet. Brittilehti The Telegraphin mukaan veljenpoika Kim Han-solin on saattanut asettaa vaaraan Ylen tv-ohjelmassa viime vuonna esitetty haastattelu.

Elisabeth Rehnin tekemässä haastattelussa Kim Han-sol kutsui setäänsä Kim Jong-unia diktaattoriksi. Bosnia-Hertsegovinassa tehty haastattelu esitettiin Yle Fem -kanavalla Elisabeth kohtaa -ohjelmassa.

Kim Han-sol on Kim Jong-unin vanhemman velipuolen Kim Jong-namin poika. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta Sciences Po -yliopistossa Le Havressa ja lehtitietojen mukaan on viitteitä siitä, että hän olisi ryhtynyt piileskelemään kotimaassaan tehtyjen puhdistusten jälkeen.

Eteläkorealaisten tiedotusvälineiden mukaan poliisit ovat saattaneet 18-vuotiaan Kim Han-solin opiskelija-asuntolaan, ja poliisit ovat kehottaneet toimittajia olemaan ottamatta kuvia. Poliiseja myös partioi alueella, tiedotusvälineet kertovat.

Hongkongilainen South China Morning Post -lehti kertoo, että lauantaina Kim Han-solin nimi oli poistettu hänen postilaatikostaan asuntolassa. Japanilaismedian mukaan nuorukainen oli itse pyytänyt nimensä poistamista.

Spekulaatiot Pohjois-Korean poliittisesta tilanteesta ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun maa teloitti viime viikolla Kim Jong-unin tädin miehen Jang Song-thaekin ja useita tämän läheisimpiä liittolaisia. Jangia syytettiin maanpetturuudesta.

Kim Han-solin isää Kim-Jong-namia pidettiin aikoinaan suosikkina Pohjois-Korean uudeksi johtajaksi isänsä Kim Jong-ilin jälkeen, mutta hän joutui epäsuosioon vuonna 2001 sattuneen välikohtauksen vuoksi. Kim Jong-nam pidätettiin, kun hän yritti naisen ja lapsen kanssa päästä väärällä passilla Japaniin. Kim sanoi viranomaisille halunneensa käydä Disneylandissa.

Kim Han-solin turvallisuutta koskevasta huolesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.