1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemiläisessä autotallissa kymmeniä kiloja räjähteitä - kuolemanvaara jopa 600 metrin säteellä

Kemissä syyskuun puolivälissa sattunut räjähdys olisi voinut aiheuttaa huomattavan vaaran jopa yli puolen kilometrin säteellä. Poliisin mukaan autotallissa oli valtava määrä ammuksia ja kranaatteja - räjähdysainetta oli yhteensä useita kymmeniä kiloja.

Kotimaan uutiset
Poliisin takavarikoimia ammuksia maassa.
Poliisin lauantaina takavarikoimia räjähteitä Kemissä.Peräpohjolan poliisi

Kemiläisessä autotallissa varastoituna olleet sotamateriaalit olisivat voineet aiheuttaa kuolemanvaaran lähialueen asukkaille jopa yli puolen kilometrin säteellä. Peräpohjolan poliisi on saanut valmiiksi syyskuun puolivälissä sattuneen räjähdyksen esitutkinnan.

Poliisin mukaan autotallista löytyi kaikkiaan useita kymmeniä kranaatteja, sytyttimiä ja erilaisia patruunoita. Räjähdysainetta oli ammuksissa tai irrallaan useita kymmeniä kiloja.

Autotallista löytyi muun muassa 20 -170 millimetrin sirpalekranaatteja. Ammusten sisällä oli useita kymmeniä kiloja savun muodostamiseen ja materiaalien sytyttämiseen tarkoitettua "nebelmassaa".

Jos määrä olisi räjähtänyt, se olisi voinut aiheuttaa loukkaantumisen tai kuolemanvaaran lähialueella jopa 600 metrin säteellä, todetaan Peräpohjolan poliisista. Myös rakennuksia olisi voinut vaurioitua tai syttyä tuleen.

Poliisi käytti räjähdevaikutuksen arviointiin oman asiantuntemuksensa lisäksi Puolustusvoimien asiantuntijoita.

Piikkaaminen sytytti kranaatin

Poliisin esitutkinnassa kävi ilmi, että räjähdyksessä kuollut ja loukkaantunut kemiläismies olivat purkamassa 75 millimetrin kranaattia. Miehistä toinen oli yrittänyt piikkaamalla saada räjähdysaineen ulos kranaatista, kun räjähdysaine oli syttynyt.

Poliisin mukaan tapauksessa ei sattunut varsinaista räjähdystä, vaan niin sanottu "humahdus" eli räjähtävä palaminen.

Räjähdysainetta purkanut 27-vuotias kemiläismies kuoli matkalla sairaalaan. Toinen 24-vuotias mies loukkaantui.

Kuulusteluissa on selvinnyt, että miehet olivat harrastaneet sotamateriaalin keräilyä parin vuoden ajan. Sotaromua oli haalittu ympäri Lappia. Miehillä ei ollut koulutusta räjähdysaineiden käsittelemiseen tai hävittämiseen.

Tapausta on tutkittu räjähdeainerikoksena ja ampuma-aserikoksena.

Lue seuraavaksi