Oulun lentokentälle mahtuisi puoli miljoonaa matkustajaa enemmän

Oulun lentoasemalla on ollut tavanomaista hiljaisempi vuosi. Matkustajamäärät romahtivat noin neljänneksellä alkuvuonna, mutta loppuvuosi on ollut vilkkaampi.

Kotimaa
Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen
Kati Teirikko / Yle

Oulun lentoaseman matkustajamäärä jäänee tänä vuonna noin kymmeneksen pienemmäksi kuin keskimäärin. Marraskuun loppuun mennessä kentän kautta kulki runsaat 800 000 matkustajaa ja koko vuonna matkustajien määrä on noin 900 000, lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen arvioi.

Vuosi 2012 oli Oulussa ennätyksellinen vuosi, kun matkustajia kulki lentoaseman kautta yli 1,1 miljoonaa. Keskimäärin kentällä liikkuu vuosittain noin miljoona matkustajaa.

- Nyt jäämme alle miljoonan matkustajan. Syitä on tietenkin useita: tarjonta, kysyntä, hinnat. Tämä on monen asian yhteissumma eikä se kosketa pelkästään Oulun lentoasemaa.

Miljoonaremontti takana

Uusittu lentoasema pystyisi käsittelemään noin 1,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

- Meillä on siis kasvunvaraa vielä seuraaville vuosille, Sallinen muotoilee.

Lentoasemaa on remontoitu ja uusittu tänä vuonna noin 2, 6 miljoonalla eurolla. Esimerkiksi lähtöselvitystiskit, matkatavaroiden kuljetuslaitteet ja läpivalaisulaitteet on uusittu. Myös turvatarkastuspistettä uusittiin alkuvuonna.

Ensi vuonna on tarkoitus parantaa matkustajien odotustiloja. Suunnitteilla ovat muun muassa lasten leikkitila ja liikematkustajien työskentelytiloja.

Lomalennot Kroatiaan alkavat

Oulusta lennetään tällä hetkellä Helsingin lisäksi päivittäin Tukholmaan. Kerran viikossa lähtee lento Espanjan Alicanteen, Las Palmasiin ja Teneriffalle.

- Ensi vuonna luvassa on uusi suora reitti, kun tiettävästi toukokuussa pääsee suorilla lennoilla Kroatiaan, lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen vinkkaa.