Pakkaseen hylätty Möttö-kissa kehrää itselleen uutta kotia

Kolli oli viettänyt ulkona kylmässä viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin nuoret pojat löysivät sen kaupan takapihalta etsimässä ruokaa. Löytöeläintalolle tuotiin langanlaiha takkukasa, jonka toinen korvakin oli surkastunut.

ilmiöt
Möttö-kissa.
Johanna Talasterä / Yle

Punertava kissa istuu viltin päällä tilavassa häkissä Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistyksen kissatalossa Lahdessa. Kun häkin oven avaa ja istahtaa hetkeksi kissan seuraan, se tulee heti tekemään tuttavuutta.

Möttö kehrää lujaa ja puskee päätään vasten silittävää kättä. Eläinrakkaan ihmisen silmät kostuvat liikuttavan otuksen edessä.

– Kodittomia näkee vuoden mittaan lukuisia, mutta aina joku onnistuu viemään palan sydämestä. Se on katse tai olemus, pohtii Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Satu Köngäs.

Mötöksi löytöeläintalolla nimetty kissa tuotiin Jokimaalle marraskuun loppupuolella. Kolli oli viettänyt heitteillä ulkona kylmässä ilmeisesti viikkoja, ehkä jopa kuukausia.

Nuoret pojat löysivät langanlaihan, pitkäkarvaisen kissan Ahtilasta kaupan takapihalta. Nälkäinen kolli oli tullut kaupan liepeille ilmeisesti ruuan toivossa.

Varttunut kolliherra on kesy, joten pojat saivat kissan kiinni ja toivat sen kissatalolle turvaan. Ensimmäiseksi Möttö vietiin eläinlääkärin vastaanotolle, jossa kauttaaltaan takkuuntunut pitkä turkki ajeltiin suureksi osaksi pois.

Eläinlääkäri totesi, että korvissa oli runsaasti korvapunkkeja. Möttö sai loishäätölääkityksen ja korvatulehdusta hoidettiin tipoilla.

Toinen korva oli tulehtunut pahasti, minkä seurauksena siihen oli kehittynyt niin sanottu verikorva. Lopulta korva on surkastunut, ja luppaan painunut vasen korvalehti antaakin Mötölle persoonallisen ilmeen.

Arka tai vanha jää ilman kotia

Torstaina Möttö kävi uudelleen eläinlääkärissä. Sen hampaat puhdistettiin hammaskivestä ja pari rikkinäistä hammasta sekä ienkasvannainen poistettiin.

Kissa sirutettiin ja sen terveydentila todettiin olosuhteet sekä ikä huomioon ottaen verrattain hyväksi.

Viikot kissatalolla ovat tehneet hyvää. Möttö on pyöristynyt hiukan ja ruoka maistuu edelleen reippaasti. Aluksi kissa oli apaattinen, mutta se on selvästi piristynyt.

Mötön iäksi arvioidaan vähintään kymmenen vuotta.

- Nuoret ja kauniit saavat aina kodin. Tälläiset vanhemmat reppanat eivät löydä itselleen uutta omistajaa niin helposti,huokaisee Satu Köngäs.

Koditon kissa löytöeläintalossa.
Möttö oli löytyessään niin takkuinen, että sen turkki jouduttiin parturoimaan lyhyeksi. Johanna Talasterä / Yle

Toista kertaa kissatalolla

Möttö oli päätynyt jo toista kertaa heitteille kylmään maailmaan. Se on ollut kissatalolla jo kerran aikaisemminkin. Omistajat eivät ole kyselleet kissansa perään.

Ihmisrakas vanhaherra odottaa nyt eläinsuojeluyhdistyksen suojassa itselleen uutta kotia.

Kodittomia näkee vuoden mittaan lukuisia, mutta aina joku onnistuu viemään palan sydämestä.

Satu Köngäs

Toivottavasti Möttö löytää elämäänsä ihmisen, joka antaa sille turvallisen kodin ja rakkautta. Möttö ansaitsisi loppuelämänsä ajaksi lämpimän paikan sylissä tai uuninpankolla.

PHESYn puheenjohtaja Satu Köngäs kertoo, että kaltoin kohdellut eläimet on usein yllättävän ihania. Ne ovat niin kiitollisia siitä, että niitä vihdoin kohdellaan hyvin.

– Olen tilannut Mötölle tarinan, jossa on onnellinen loppu.