Hyppää sisältöön

Mielensäpahoittaja tuotiin nähtäville etukäteen – näytelmäharjoitukset torin alla

Kuopiolaisilla oli keskiviikkona mahdollisuus seurata kaupunginteatterin harjoituksia torin alla. Kaupunginteatterin versio Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta saa ensi-iltansa tammikuussa. Näyttelijöille esitys on haastava, sillä tekstiä on paljon ja näyttelijöitä vain kaksi.

Mielensäpahoittaja-näytelmää harjoiteltiin keskiviikkona torin alla. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kuopion Apajan kauppakäytävä näyttäytyi keskiviikkopäivänä tavallisesta poikkeavalta. Torin alla, lasiseinän takana kaksi miestä harjoitteli teatterin uutuusnäytelmää. Kysessä on Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja, josta Kuopion kaupunginteatteri tekee oman versionsa. Avoimien harjoitusten kautta haluttiin näyttää yleisölle paloja tulevasta ohjelmasta.

- Tässähän sitä ollaan näytillä ihmsille niin kuin lavallakin. Nyt voi ihmiset vaikka nenä litteenä lasiseinässä katsella meitä, naureskeli näyttelijä Tarmo Valkonen.

Ohjaaja Erkki Saarela kertoo, että kaupunginteatterin versiossa on yhdistetty tarinoita Kyrön molemmista Mielensäpahoittaja-kirjoista.

- Kyrön teoksista voidaan puhua ilmiöinä. Se levisi ensin radiosta teattereihin ja sitten filmeihin. Meidän versiosta tulee ihan erilainen kuin aiemmat teatteriversiot ovat olleet. Näytelmä on tehty nimenomaan kahdelle näyttelijälle ja teksti on jaettu aika demokraattisesti. Kyllä me pyrimme määrättyyn hulvattomuuteen, mutta myös syvyyteen.

Ymmärrystä päähenkilöön syvennetään

Näyttelijät Tarmo Valkonen ja Vesa Repo sanovat, että näytelmä on erittäin haastava, koska kahden tunnin ajan lavalla on vain kaksi henkilöä.

Vaikka henkilö vaikuttaa jurputtajalta, niin hän ei ole pahantahtoinen eikä ilkeä.

Erkki Saarela

- Tekstiä on aivan jumalattoman paljon, kyllä tässäkin iässä pää saa olla vielä aika skarppina, että pysyy mukana, Valkonen sanoo.

Ohjaaja Erkki Saarela sanoo, että kaupunginteatterin versiossa pyritään syventämään ymmärrystä päähenkilöön.

- Näytelmä antaa katsojalle ymmärrystä näkemään sen, mitä miehen päässä liikkuu. Tässä on olennaisena myös kaipaus, ja se miltä tuntuu kun joutuu elämään yksin ja opettelemaan kaikki kotihommat. Vaikka henkilö vaikuttaa jurputtajalta, niin hän ei ole pahantahtoinen eikä ilkeä. Maailma vain menee eteenpäin ja siinä on vaikea pysyä mukana. Kyllä hän osoittaa myös, että vanhassa olemisessa on jotain hienoa, Saarela pohtii.

Näyttelijät ja ohjaaja ovat samaa mieltä siitä, että vaikka avoimissa harjoituksissa yleisö pääsee näkemään enemmän näyttelijän työtä, varsinainen näyttelijän ammatti lavan ulkopuolella jää pimentoon.

- Yleisön ei tarvitsekaan tietää sitä, meillä pitäisi pysyä tietty salaisuus. Näyttämölle kuuluu aina taika, Saarela toteaa.

Mielensäpahoittaja saa ensi-illan Kuopion kaupunginteatterissa tammikuussa.