1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisiuudistus vie valtaa Rovaniemelle

Poliisin hallintorakenneuudistus lopettaa liikkuvan poliisin ja Peräpohjolan poliisilaitoksen. Vuodenvaihteen jälkeen Lapissa toimii vain Lapin poliisilaitos, jonka päälliköistä suurin osa sijoittuu Rovaniemelle.

Kotimaan uutiset
Peräpohjolan poliisipäällikkö Seppe Kinnunen
Jarno Tiihonen

Lapin poliisin valta on keskittymässä Rovaniemelle. Vuoden vaihteessa aloittaneessa koko Lapin kattavassa poliisilaitoksessa kolmesta linjasta kahta johdetaan Rovaniemeltä. Peräpohjolaan jäi ainoastaan lupapalvelulinjan johto.

Myös kaikki sektorijohtajat sijoittuvat Rovaniemelle eli Rovaniemeltä johdetaan valvonta- ja hälytyssektoria, rikostorjuntaa ja liikennepoliisia. Peräpohjolan poliisipäällikkö Seppo Kinnunen ei ole huolissaan vallan keskittymisestä.

– Toivotaan, että mitään nurkkapatriotismia tässä ei olisi vaan, että me pystymme sijoittamaan henkilökuntaa edellenkin sinne, missä on suurin tulipalo. Sitä kautta tuetaan myös meidän harva-alueitamme. En näe tässä mitään suurta huolta, Kinnunen sanoo.

Liikkuvan poliisin yhdistämisen paikallispoliisiin Kinnunen näkee mahdollisuutena.

– Yhtenä esimerkkinä: Jos näemme työvuorosuunnttelua tehdessämme, että tietyllä alueella ei ole partiota, niin voimme ohjata liikenteen valvonnan sille alueelle. Nykyisinkin lähimmän partion periaatteella se partio pystyy hoitamaan myös niitä eteen tulevia hälytyksiä.

Kinnusen mukaan tavoite on, että liikenteen valvonnan määrä ja taso eivät tipahda.

Vähälläkin voi tehdä tulosta

Polisiuudistuksella tavoitellaan lähes 30 miljoonan euron säästöjä. Sisäasiainministeri Päivi Räsäsen mukaan ilman uudistusta olisi suorittavista tehtävistä jouduttu vähentämään satoja poliisimiehiä. Kinnunen uskoo säästöjen toteutuvan.

– Se on pakko. Se on meille laki. Me olemme tiukassa poliittisessa ohjauksessa. Ja näin pitää ollakin. Isäntä antaa kuokkaan sen varren, millä me töitä teemme. Jos se varsi on lyhyt, niin me teemme sillä lyhyellä varrella niin hyvän tuloksen kuin pystymme tekemään ja siihen pitää olla tyytyminen.

Kinnusen mukaan menneenä vuonna Peräpohjolan poliisi teki hyvää työtä. Kinnusen mukaan rikosten määrä nousi, mutta niin nousivat myös selvitysprosentit.

– Vähällä väellä saadaan paljon aikaiseksi, kun se johdetaan hyvin.

2.1. klo 6.37: Korjattu aikamuotoja.

Lue seuraavaksi