Hyppää sisältöön

Hiljaisuus kutsuu joulun ytimeen

Lammin ortodoksiyhteisö rakentuu askel askeleelta ja sananmukaisesti kottikärryjä työntäen ja haalarit päällä. Urakka on iso eikä se valmistu ilman ihmisten kovaa työtä. Jouluunkaan ei valmistauduta pelkästään istumalla kädet ristissä.

Kuva: Kiti Pölönen / Yle

Isoa unelma tässä ollaan toteuttamassa, sanoo Athos-säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen. Ja unelmaa kohti kuljetaan itseään säästämättä. Kun vierailin Lammin ortodoksiyhteisössä, aamu oli Pöyhösellä alkanut joulukuusten kaatamisella. Kuusia myytiin Hämeenlinnan torilla ja tälläkin tavalla kartutettiin yhteisön kassaa.

– Aika monena tässä saa olla, toteaa Hannu Pöyhönen, jolla on kokemusta mm. Athos-vuoren kreikkalaisluostareista ja kotoisesta Valamosta.

– Kyllä sielläkin tuli monenlainen talkootyö tutuksi ja sama juttu täällä. Traktoriakin on saanut ajella.

Mielikuva mietteliäistä munkeista ja nunnista vaeltelemassa ajatuksiin vaipuneina saa kyytiä, kun katsoo talkoolaisten aherrusta. Paraikaa Lammin yhteisö uurastaa saadakseen käyttöönsä kaksi uutta kirkkosalia.

Kaiken sydän on kirkko

Vaikka arkista työtä piisaa, Lammilla rakennetaan kuitenkin rukous mielessä. Kaiken toiminnan keskus on kirkko ja siellä toimitettavat palvelukset. Näin on nyt ja tulee olemaan, kun tilat ovat joskus valmiit.

Talkoolainen Veikko Ohvana rakentaa kirkkosalia Lammille. Kuva: Kiti Pölönen / Yle

Pelottomuutta ei rakentajilta puutu, ja toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen kiitteleekin kovasti ahertajia ja mm. Hämeenlinnan kaupunkia luottamuksesta.

– Lammilaiset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan, ja tästä lähistöltä löytyi heti kaksikin ortodoksiperhettä, jotka kuulemma ilahtuivat, kun meistä kuulivat. Nyt meistä on tullut ystäviä, ja he voivat käydä meillä talkoissa, eikä tarvitse Valamoon asti matkustaa, sanoo Hannu Pöyhönen iloa äänessään.

Joulun ihme

Kaiken kiireen keskellä Lammin yhteisö valmistautuu ottamaan vastaan ensimmäisen joulun Sydän-Hämeessä, Lammin kainalossa.

Joulu paaluttuu ortodoksiyhteisöllä perusasioihin; keskiössä on tietysti Kristuksen syntymä ja erityisesti Jumalan synnyttäjä Maria. Syntymää juhlitaan joulun ajan lukuisissa palveluksissa, joista yksi merkittävimmistä on Basileios Suuren liturgia.

Hyvin merkittävä sija on myös jouluikonilla, jossa on kuvattuna mm. Joosef ja kamelinkarvainen paholainen kuiskuttamassa epäilyksiä Joosefin korvaan. Jouluikoni on kannettu kirkkosaliin keskeiselle paikalle todistamaan joulun tapahtumista.

Joulupaasto päättyy joulupäivänä, mutta Hannu Pöyhösen mukaan luvassa ei silti ole mitenkään yltiöpäistä ateriointia.

Kuva: Kiti Pölönen / Yle

– Jotain jouluista pöydästä kuitenkin löytyy.

Kysymykseen annetaanko yhteisössä joululahjoja, Pöyhönen myhäilee salaperäisenä ja toteaa, että ehkä vähän toisiamme muistetaan.

Joka tapauksessa joulu tapahtuu hiljaisuudessa ja meissä jokaisessa.

.
.