1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän armahduslaki hyväksyttiin - voidaan soveltaa Greenpeace-aktivisteihin ja Pussy Riotiin

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt uuden armahduslain. Lakia voidaan soveltaa myös Greenpeace-aktivisteihin ja Pussy Riot-ryhmän jäseniin, jotka ovat esitutkinnan alaisia. Heidän kohdallaan armahduksesta päättää käytännössä tutkintaa suorittava komitea.

Sini Saarela. Kuva: Aleksandr Vatavu / Yle

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt uuden armahduslain. Parlamentin alahuone duuma muutti tänään aamulla lakiesitystä niin, että armahdus voi koskea myös pienistä ja keskisuurista rikoksista epäiltyjä, ei ainoastaan tuomion jo saaneita.

Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajan Marja Mannisen haastattelema ympäristöjärjestö Greenpeacen lakimies Mihail Kreindlin pitää selvänä, että lain perusteella voidaan armahtaa myös huliganismista syytetyt Greenpeacen aktivistit, joiden joukossa on suomalainen Sini Saarela.

Armahdus voi koskea myös mielenosoittajia, jotka ovat istuneet jo runsaan vuoden tutkintavankeudessa epäiltyinä Moskovan runsaan vuoden takaisista väkivaltaisista mielenosoituksista. Myös punk-feministiryhmä Pussy Riotin vangitut jäsenet voivat päästä vapaiksi.

Armahdusten aikataulusta ei toistaiseksi ole tietoa. Laki tulee kuitenkin voimaan jo ylihuomenna.

Itse vapautus on kiinni siitä, miten nopeasti tutkintakomitea keskeyttää tutkinnan, Manninen kertoo. Lakia voidaan alkaa soveltaa heti, mutta se voi viedä myös useita kuukausia.

Toisen yhä vankilassa olevan Pussy Riotin jäsenen aviomies sanoo uutistoimisto AP:lle odottavansa, että hänen vaimonsa vapautettaisiin heti, kun laki on hyväksytty ja julkaistu.

Armahduslailla juhlitaan Venäjän 20 vuotista perustuslakia. Mannisen mukaan kyseessä on myös selvästikin tietynlainen presidentti Vladimir Putinin PR-temppu.

Armahdettavien määrästä ei toistaiseksi ole tietoa, mutta Venäjällä puhutaan jopa 50 000 ihmisen vapauttamisesta, Manninen kertoo.