1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin kaupunginvaltuustolla edessä haastava vuosi

Helsingin valtapuolueet, kokoomus ja vihreät ennakoivat tulevasta valtuustovuodesta haastavaa. Valtuustokautta varjostavat säästöpaineet, jotka kohdistunevat etenkin terveys- ja opetustoimeen. Kiistaa syntynee siitä, miten kaupungin asuntopolitiikkaa tulisi tehdä.

kunnanvaltuustot
Helsingin kaupunginvaltuusto
Helsingin kaupunginvaltuusto kokouksessa vuonna 2013.Yle

Helsingin kaupunginvaltuuston tuleva vuosi on tärkeitä, mutta myös kipeitä päätöksiä täynnä. Helsinki on sitoutunut kulukuriin ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) ennakoikin säästöjä ainakin terveys- ja opetuspuolelle, jotka syövät leijonaosan kaupungin budjetista.

- Jos me tehdään tuottavuustoimenpiteitä, haetaan jonkin verran säästöjä ja tehdään asioita tehokkaammin, niin se välttämättä heijastuu terveys- ja opetustoimeen, Rauhamäki sanoo.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr) sanoo talouskysymysten olevan keskiössä ensi vuoden päätöksenteossa.

- Miten saamme talouden mahdollisimman hyvään kuntoon ja samalla myös verotuloja, Puoskari pohtii.

Guggenheimista tiukka äänestys

Valtuusto saa heti ensi töikseen tammikuussa päätettäväkseen Guggenheim-säätiön tonttihakemuksen etelärannasta. Äänestyksen ennakoidaan olevan tiukka. Sekä Rauhamäki että Puoskari kannattavat tontin varaamista säätiölle.

- Tässä vaiheessa kannatan sitä, että tontti annettaisiin heille suunnittelua varten. Sitten katsotaan onko hanke oikeasti taloudellisesti kannattava, Puoskari sanoo.

Metsää nurin asuntojen tieltä?

Tulevan valtuustovuoden yhdeksi kiistakapulaksi noussevat kysymykset siitä, miten kaupunki ratkoo asuntopulaansa. Siitä valtapuoleet ovat lähestulkoon täysin eri mieltä. Tuoreessa muistissa on kiistelty Meri-Rastilan osayleiskaava, jonka valtuusto hiljattain siunasi.

- Itse kannatan sitä, että tehdään korkeaa ja tiivistetään olemassa olevia asuinalueita. Puistot ja metsät tulee säilyttää lähivirkistysalueina, sanoo Puoskari.

Rauhamäki muistuttaa, että metsää riittää vaikka sitä asuinalueeksi hakattaisiinkin.

- Meillä on yli 44 neliökilometriä metsää Helsingissä. Ei se metsä ihan vielä ole loppumassa, mutta tottakai pitää katsoa kokonaisuutta. Lähivirkistysalueita pitää myös olla.

"Asiat riitelevät, eivät ihmiset"

Mennyt valtuustovuosi on ollut Helsingissä väliin myrskyisä. Vääntö Guggenheimista, Meri-Rastilan rakentamisesta ja paperittomien terveyspalveluista on saanut kokoomuksen ja vihreät aika ajoin napit vastakkain. Puolueista silti vakuutellaan, että tuleva valtuustovuosi sujuu sopuisasti.

- Minusta meillä on oikein hyvät keskusteluvälit keskenämme. Käyttäisin kulunutta ilmaisua, että asiat riitelevät, eivät ihmiset, Puoskari sanoo.

Lue seuraavaksi