Pimeän pohjoisen asukkaat lähtivät mukaan aurinkosähkökokeiluun

Oulussa on alkanut laaja aurinkosähkökokeilu. Pilotissa on mukana 16 omakotitaloa, joissa seurataan kuinka aurinkopaneelit tuottavat sähköä.

Kotimaa
Aurinkopaneelien asennus
Yle

Vuoden pimeimpänä aikana aurinkopaneelit eivät Suomessa juuri sähköä kehrää, mutta helmikuun tienoilla alkaa taas auringosta saatu sähkö virrata.

Oulun Sähkömyynnin myyntipäällikkö Seppo Tuomi näkee Suomen aurinkosähkölle potentiaalisena markkina-alueena.

- Täällä on hyvin paljon rakennuksia, joihin niitä voitaisiin asentaa. Näillä korkeuksilla aurinko paistaa vain noin 10 prosenttia vähemmän kun Saksassa, missä aurinkopaneeleja on tosi paljon.

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on vielä pitkä

Jarmo Mikkola on tyytyväinen päästyään mukaan Oulun Energian aurinkosähkökokeiluun. Kuudentoista talon pilottihankkeessa Oulun energia maksaa kolmanneksen aurinkopaneelipaketin hankintakustannuksista. Ilman avustusta keskisuuren aurinkosähköpaketin hinta olisi hiukan yli 10 000 euroa avaimet käteen -periaatteella toimitettuna.

- Meillä on sähkölämmitteinen talo. Olemme laittaneet ilmalämpöpumppua ja vaihtaneet valaistusta led-valaistukseen, joten tämä on luontainen jatkumo siinä.

Seppo Tuomi sanoo, että tällä hetkellä aurinkopaneeleihin liittyvän laitteiston takaisinmaksuaika on vielä pitkä.

- Tämän hetkisillä markkinahinnoilla, ilman näitä avustuksia, takaisinmaksu on varmasti yli 20 vuotta ja se on ehkä liian pitkä aika investointina.

"Näillä korkeuksilla aurinko paistaa vain noin 10 prosenttia vähemmän kun Saksassa, missä aurinkopaneeleja on tosi paljon."

Oulun sähkömyynnin myyntipäällikkö Seppo Tuomi

Kustannusten takaisinmaksuajan odotetaan kuitenkin lyhenevän jo lähivuosina kun aurinkopaneelit halpenevat ja laitteiden tehokkuus paranee. Tällä hetkellä keskikokoinen paneelijärjestelmä voi parhaimmillaan tuottaa omakotitalon talous ja käyttösähköstä jopa puolet tarpeista, riippuen lämmitysmuodosta.

Lupakäytännöt levällään

Suomessa uusiutuvan energian kohdalla on toistaiseksi riittänyt paljon puhetta, mutta vähän tekoja. Aurinkopaneelejakin on käytössä enintään muutamia satoja järjestelmiä, eli toiminta on vielä pienimuotoista.

Oulun Energian pilottihankkeessa seurannan kohteena on etenkin aurinkopaneeleiden sähköntuotanto, mutta pilotti on myös osoittanut, että lupakäytännöt eri kunnissa ovat todella kirjavat, kertoo Seppo Tuomi.

- Toivoisin, että tulisi yhdenmukaiset säännöt.

Aurinkopaneelien hankinnassa ammattilainen suosittelee ottamaan yhteyttä energiayhtiöön ennen paneeleiden valintaa, sillä kaikki laitteet eivät ole välttämättä yhteensopivia sähköverkkoon. Itse laitteet ovat suhteellisen huoltovapaita. Markkinoilla on myös monenlaatuisia aurinkopaneeleja, joten hankinnoissa Tuomi suosittelee etenemään ammattilaisen ohjeistamana.

Yli jäävän sähkön voi myydä

Kesäaikaan, kun sähkön kulutus on vähäistä ja tuotto on suurta, sähköstä voi syntyä ylijäämää, jonka Oulun Energia on valmis ostamaan. Vaikka myynti on verotonta, niin paras etu aurinkosähköstä syntyy kuitenkin omassa käytössä.

Maan laajimman aurinkosähköpilotin odotetaan tuovan paljon uutta tietoa aurinkosähkön mahdollisuuksista Suomessa. Uudet aurinkopaneelit omistava Jarmo Mikkola ehdottaa, että aurinkopaneelit otettaisiin vakavasti myös valtion toimesta.

- Nythän energia-avustuksia annetaan maalämpöpumppuihin ynnä muihin. Osaltaan myös aurinkopaneelit voisi olla mukana tällaisessa.