1. yle.fi
  2. Uutiset

Verottaja haluaa stopin lounaskorttien villille käytölle

Lounaskorttien käytössä ongelmana on ollut se, että kortilla on saatettu maksaa muuta kuin aterioita, eivätkä ravintoloiden, kahviloiden ja kauppojen myyjät ole aina olleet tästä tietoisia. Nyt verottaja on tarkentanut ohjeistusta.

talous
Etäluettava lounaskortti.
Yle

Verottaja haluaa saada kuriin lounaskorttien väärinkäytökset. Lounaskorttien käytössä ongelmana on ollut se, että kortilla on saatettu maksaa muuta kuin aterioita, eivätkä ravintoloiden, kahviloiden ja kauppojen myyjät ole aina olleet tästä tietoisia.

Verottajan näkökulmasta kyseessä on lounasedun väärinkäyttö.

Lounaskortilla saa maksaa nimensä mukaisesti työpäivän aikana vain yhden aterian. Lounaskortin käyttäjä on kuitenkin voinut syöttää sirullisen lounaskortin kortinlukijaan ja maksaa sillä periaatteessa mitä vain – kuten alkoholia – tai antaa kortin jopa jonkun muun käyttöön.

Tämän pelin verottaja haluaa puhaltaa poikki. Siksi verottaja onkin tarkentanut lounassetelien ja -korttien käyttöön liittyvää ohjeistusta, joka tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen.

Lounaskorttien käyttöä aletaan vahtia tarkemmin, jotta väärinkäyttö vähenisi.

Ongelmana rahan kerryttäminen kortille

Kovin paljon uutta ohjeissa ei loppujen lopuksi ole nykytilanteeseen verrattuna. Ohjeet on vain haluttu kirjata julkisesti kaikkien näkyville.

- Aiemmin lounasseteleitä tarjoavat yritykset ovat noudattaneet luontoisetuihin liittyviä ohjeita. Nyt markkinoille on tullut lounaskortteja, ja markkinointi on ollut aggressiivista, sanoo ylitarkastaja Janne Myllymäki.

Lounaskortit tulivat markkinoille vuoden 2012 alussa. Korttien käyttö on kuitenkin ollut vähäistä aivan viime aikoihin asti.

Lounaskortissa työnantaja siirtää kortille rahaa työntekijän käytettäväksi. Ongelmaksi on muodostunut se, että kortille voi jäädä rahaa, jos sillä maksaa halvempia aterioita ja siten kerryttää kortille rahaa.

- Lounaskorteissa ongelmana on lisäksi ollut se, että kortin käytössä ei ole aina täyttynyt vaatimus käytön henkilökohtaisuudesta ja edun kohdentamisesta, kertoo Myllymäki.

Edelleenkin kaupoista voi ostaa lounaskorteilla tai -seteleillä työpäivän ateriaksi tarkoitettua ruokaa.

Lounasseteleissä puolestaan ensi vuoden alussa muuttuu se, että seteleihin tulee käyttäjän nimi tai muu tunniste, jolloin ruokaa ostettaessa voidaan tarvittaessa tarkistaa, että seteliä käyttää vain siihen oikeutettu. Henkilöllisyyden tarkastaminen on jatkossakin poikkeuksellista.

Lue seuraavaksi