Millintarkkaa tonttuilua – piippalakit kansien välissä

Mökin tontut ovat hiippailleet kirjan kansien väliin sopivasti jouluksi. Hämeenlinnalaisten Anja Wählingin ja Markku Wiikin tonttukirja kutsuu kurkistelemaan tonttujen jouluvalmisteluja. Kirjasta huokuvat myös upeat, talviset maisemat.

kirjallisuus
Tonttuja nuotion äärellä
Markku Wiik

Mökin tontut -kirja vie lukijaa tonttujen arkisiin puuhiin. Mainioissa Markku Wiikin ottamissa kuvissa tontut lämmittävät saunaa, keittelevät riisipuuroa tai istuskelevat

nuotiolla. Kirjan sisältönä on mökki ja sen maisema eri vuodenaikoina. Primus motorina on ollut Anja Wähling, jonka mainiot tontut seikkailevat myös korteissa.

– Anjan kehotuksesta tonttukirjaa ruvettiin rustaamaan, ja se olikin tarkkaa touhua. Hiippalakkeja siirreltiin paikasta toiseen ja yritettiin hakea oivallisia kuvakulmia, kertoo valokuvaaja Markku Wiik. Työ vaati kärsivällisyyttä, eikä auttanut pahemmin tonttuilla, että työn jälki kelpasi Anjalle, virnistelee Markku Wiik.

Tontun hahmo saa hyvälle tuulelle

Anja Wähling sanoo, että häntä tontuissa kiinnostaa niiden mystisyys ja haltijauskomus ja niiltä pohjilta omannäköisten tonttujen tekeminen.

Tonttu keittää puuroa
Markku Wiik

Vanhojen uskomusten mukaanhan tonttuja kunnioitettiin ja niiden uskottiin tuovat esimerkiksi talolle onnea. Samoin entisajan ihmiset olivat varmoja, että erilaisissa askareissa oli huomioitava tonttujen olemassaolo. Vaikkapa saunatontun arveltiin kylpevän talonväen jälkeen ja löylyä piti siis jättää tontulle.

Talonhaltijatonttu puolestaan oli luonteeltaan vaatimaton, pieni harmaapukuinen ukkeli, joka huolehti paikkojen kunnosta. Enimmäkseen haltijatonttu oleskeli vintillä tai tuvassa.

Jos haltijatonttu jostain syystä katosi, sen uskottiin tuovan talolle huonoa onnea.

Joulun alla vilahtelua

Juurii nyt eletään aikaa, jolloin yksi ja toinen näkee punanutun vilahduksen nurkan takana tai tunnistelee jälkiä pihamaalla.

Varsinkin lapsille tontuilla on tilausta ja moni lapsi ryhtyy tonttuvahtiin viimeistään nyt.

Mies ja nainen esittelevät tekemäänsä tonttukirjaa
Markku Wiik ja Anna Wähling saivat mökin tontut kovien kansien väliin.Kiti Pölönen / Yle

– Oikeaoppinen tonttu on Markku Wiikin mukaan pitkäpartainen, hiippalakkinen nykerönenä, jollaisia tonttukirjassa on.

Anja Wählingin maailmassa tontut eivät oikeastaan lepää ollenkaan eivätkä pidä edes joululomaa.

– Viimeistään loppiaisena ne jo ryhtyvät suunnittelemaan uutta joulua, sanoo Anja Wähling

Tontun tehtävät

Tonttukirja sijoittuu maaseudulle, joten tonttujen askareetkin liittyvät paljolti maatalon töihin ja entisaikaan. Tontut hakkaavat puuhakkaana halkoja tai valmistavat makkaraa tai istuvat pilkillä hankkimassa särvintä.

Tonttukirjan luojan Anja Wählingin mukaan kirja on haluttu pitää maaseutumiljöössä, mutta ei hän pidä mahdottomana kerrostalon parvekkeella mattoja tamppaavaa tonttuakaan jossain seuraavassa kirjassa.

Kaikkihan tietävät, että tontut ovat ikuisia.