1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkiopiskelija on arka joululaatikon tuunaaja

Kokiksi opiskelevia pyydettiin kokeilemaan erilaisia ratkaisuja porkkana- ja lanttulaatikon maustamisessa Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa. Piparilla maustettua porkkanalaatikkoa pidettiin epäonnistuneena kokeiluna.

Kotimaan uutiset
Porkkanalaatikko
YLE / Timo Nykyri

Kymenlaakson ammattiopiston kokkiopiskelijat on laitettu tänä vuonna testiin suurien joulupöytien äärelle. Sekä Etelä-Kymenlaakson että Kouvolan seudun ammattiopistot ovat tarjonneet harjoitusravintoloissa joululounasta sadoille ihmisille. Opettajien mukaan urakasta on selvitty hyvin.

Osa tarjotusta jouluruoasta on ollut perinteistä ja osa opiskelijoiden omia ratkaisuja. Opettajat kertovat, että opiskelijat ovat perinteisen jouluruoan ystäviä, ja suhtautuvat uusiin ideoihin vaihtelevasti.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa opiskelijoita ohjeistettiin tuunaamaan eli muokkaamaan porkkana- ja lanttulaatikoiden mausteita perinteisistä. Opiskelijat ottivat haasteen vastaan varoen.

- Rohkeus puuttuu vielä osalta opiskelijoita tehdä suurempia muutoksia perinteisiin jouluruokiin. Ammattiosaaminen on heillä vielä alussa, eikä uskalleta ottaa riskejä, sanoo lehtori ja keittiömestari Hanna Arminen.

Yhteen porkkanalaatikkoon kokeiltiin laittaa piparia korppujauhojen tilalle.

- Opiskelijat olivat sitä mieltä, että perinteinen oli tässä tapauksessa parempi. Olen samaa mieltä, Arminen nauraa.

Nuorten oma suunnittelu näkyi lisäksi esimerkiksi salaateissa. Kokkiopiskelijat ovat käyttäneet koulussa mielikuvitusta myös makeisten ja sinapin valmistuksessa.

- Nuoret tykkäävät tehdä sinappia, konvehteja ja suklaakuorrutettuja pähkinöitä. Sinapista on saatu vaaleanpunaista karpalolla ja puolukalla, Arminen kertoo.

Lue seuraavaksi