Rikostutkinta kärsii poliisin rahapulasta

Yleinen taloustilanne nipistää myös poliisin resursseja. Poliisin hallintoa on rukattu uusiksi, että tärkeimmät työt hoituvat, vaikka rahat vähenevätkin. Kaakkois-Suomessa kaksi poliisilaitosta on lyöty yhteen. Resurssien väheneminen näkyy ensimmäiseksi rikostutkinnassa.

Kuva: Jan Hynnä / Yle

Kaakkois-Suomen poliisilaitos aloittaa vuoden vaihteessa toimintansa. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yhdistynyttä poliisilaitosta johtaa Kymenlaakson nykyinen poliisipäällikkö Ossi Lähdesmäki. Poliisin hallintorakenneuudistuksessa päälliköt ja esikuntayksikön työntekijät joutuivat hakemaan uudelleen tehtäviä. Lähdesmäen mukaan kaikille on riittänyt töitä.

- Kaakkois-Suomessa on se hyvä puoli, että vuosien varrella on jätetty esikunnan virkoja täyttämättä eläköitymisen jälkeen. Meillä on hallinnon tehtävämäärä nyt juuri se mikä on tavoitetila vuoden 2016 lopussa.

Lisäksi kaksi apulaispoliisipäällikköä eläköityy vuoden lopussa ja nykyinen Etelä-Karjalan poliisipäällikkö Jyrki Wasastjerna siirtyy poliisihallituksen tehtäviin.

Lähdemäen mukaan kukaan ei ole luvannut, että hallinnonuudistuksella perustehtävien työntekijämäärä lisääntyisi.

- Tällä pystytään kuitenkin helpottamaan sitä tuskaa, minkä rahanpuute aiheuttaa. Poliisin budjettikehys pienenee ensi vuonna niin, että perustyötä tekevien poliisien määrä vähenee joka tapauksessa.

Resurssien väheneminen tulee näkymään perusrikostutkinnassa. Tutkinta-ajat voivat pidentyä.

- Tottakai sitä on huolissaan, kun resursseja vähennetään ja joudutaan priorisoimaan mikä on ykkösasia tehtävien hoidossa. Ehdoton ykkösasia on hälytystehtävien hoitaminen. Kun ihminen soittaa hätäkeskukseen, niin poliisipartio on paikalla vähintään yhtä nopeasti kuin tänäkin päivänä.

Suomen poliisijärjestöjen liitto on moittinut hallinnonuudistusta keskeneräiseksi ja kiireellä läpiviedyksi. Lähdesmäen mukaan kritiikki ei osu oikeaan maaliin.

- Siinä on rinnastettu poliisin rahojen väheneminen organisaatiouudistukseen. Jos organisaatiouudistusta ei olisi nyt tehty, perustyöntekijöiden määrä vähenisi entistä enemmän.

Poliisin palveluverkko säilyy Kaakkois-Suomessa ennallaan.