1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Maija Vilkkumaa: Nelikymppisenä täytyy uskaltaa haastaa itsensä unelmiin ja uuden löytämiseen

Yli 300 000 levyä myynyt, sukupolvensa suosituimpiin kuuluva muusikko Maija Vilkkumaa teki rohkean loikan ja heittäytyi kirjailijaksi. Yle Suoran linjan yleisö sai kysyä Vilkkumaalta mitä tahansa avoimessa nettihaastattelussa.

Osallistu
Maija Vilkkumaa.
Maija Vilkkumaa 17. joulukuuta 2013.Yle

Maija Vilkkumaa jäi pitkälle tauolle musiikinteosta vuonna 2011. "Takki tuntui tyhjältä" pitkän työjakson jälkeen. Keikkailu olisi ollut hankalaa lapsiperheen arjen pyörittämisen kannalta, hän pohtii.

Vilkkumaan molemmat lapset ovat päivähoidossa, joten luovalle työlle ja kirjoittamiselle avautui mahdollisuus. Vilkkumaa julkaisi esikoiskirjansa Nainen katolla syyskuussa 2013.

– Nelikymppisenä täytyy uskaltaa haastaa itsensä uusiin unelmiin ja uuden löytämiseen, painottaa nelikymppinen Vilkkumaa.

– Keski-iässä pelottaa tuttuihin asioihin jämähtäminen.

Kirjoittaminen ja säveltäminen tuottavat nautintoa, mutta myös epävarmuutta ja tuskaa, sanoo Vilkkumaa. Perhe, sukulaiset ja ystävät ja ovat Vilkkumaalle turvallinen ja rakas tukijoukko. Suhteiden ylläpitämiseen tarvitaan aikaa ja toisinaan hän kokee näkevänsä ystäviään liian harvoin.

Tuliko idea kirjoittaa kirja itsellekin yllätyksenä?

- En hautonut pitkään - aloin kirjoittaa ja tajusin että tästä on tulossa kirja. Mä olen tottunut luovaan työhön, ja kirjoittaminen on prosessina biisintekemisen kaltainen. Se vaatii keskittymistä, eikä sitä tietystikään voi tehdä jos lapset ovat siinä haluamassa seuraa. Itse en myöskään saisi itsestäni irti energiaa kirjoittaa muiden töiden ohessa, mutta moni kirjailija toimii niin, pohtii Vilkkumaa.

Milloin palaat takaisin musiikin pariin?

- Olen alkanut työstää musiikkia, mutta en ole vielä varma tauon loppumisen tarkasta ajankohdasta, Vilkkumaa arvelee.

Varmaa on se, että Vilkkumaa palaa musiikin pariin, mutta ei nostalgiakeikkojen muodossa. Se ei tunnu hyvältä ajatukselta. Tarvitaan uusia seikkailuja ja suuntia, hän muotoilee.

Nimimerkki HV kysyy: Oletko muuten käynyt laseroimassa silmäsi?

- En oo käynyt laseroimassa - mun vasen silmä on -4 ja oikea -0,75, eli näen oikealla silmällä aika hyvin ilman laseja. Ja kun hävitin viimeiset lasit ja piilareiden kanssa oli vaikeaa, jätin lasit kokonaan. Kaiken lisäksi näköni on ihmeenomaisesti parantunut! Ajattelin ensin että olen mentaalisin voimin parantanut sen mut sit joku väläytti ikänäön mahdollisuutta, naureskelee Vilkkumaa.

Vilkkumaa kiittää nettiyleisöä kysymyksistä.

- En ole pitkään aikaan ollut suorassa nettihaastattelussa, joskus 2000-luvun alussa viimeksi varmaan. Oli hauskaa, kiitos kysymyksistä! Muhun saa yhteyden myös Facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivujeni kautta, ja Twitterissäkin (siirryt toiseen palveluun) olen - siellä kyllä olen viime aikoina ollut täysin passiivinen. Ehkä myöhemmin taas sielläkin! Hauskaa päivää ja joulun odotusta kaikille!

Tästä voit lukea nettihaastattelun kokonaan.

Lue seuraavaksi