1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelialan opiskelijat uskovat työllistymiseensä

Samaan aikaan, kun Nokia-insinööreistä tehdään peliosaajia muuntokoulutuksella, oppilaitokset ovat vastanneet pelialan imuun lisäämällä omaa koulutustarjontaansa. Esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulu käynnistää ensi vuonna koulutusohjelman, jossa pelisovelluksia voi opiskella pääaineena.

pelit
Ruutukaappaus Dream delusions -pelistä.
Dream delusions -peli on Metropolian 3D-animoinnin ja -visualisoinnin opiskelijoiden taidonnäyte.Ruutukaappaus Dream delusions -pelistä.

Tarinan alku on tuttu. Pieni lapsi pelkää pimeää, eikä edes pehmonallesta ole turvaa pimeyden pelkoa vastaan. Paitsi, että Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden koodaamassa 3D-pelissä tennispallot sinkoavat, kun otso puolustaa pikkupoikaa pimeyden peloilta.

Virtuaalilaseilla pelattava Dream delusions -seikkailu on Metropolia ammattikorkeakoulun 3D-animoinnin opiskelijoiden kymmenessä viikossa kasattu taidonnäyte. Aikataulu on ollut opiskelijoille haasteellinen, sillä kaupallisia pelejä saatetaan hioa useampi vuosi, kertoo 3D-opiskelijoita luotsaava lehtori Kristian Simolin Metropoliasta.

- Se on aika kova prässi, koska siinä samaan aikaan pitää kehittää opiskelijoille studiokulttuuri. Aloitimme nollasta, paitsi pelin idean suhteen niin myös sen suhteen, että meidän pitää kehittää ajatus siitä, että miten yhdessä työskennellään, millaisia rooleja siellä on ja mitä kukakin tekee.

Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta ja vähän rahoitustakin.

Juha Huhtakallio, projektipäällikkö, Metropolia ammattikorkeakoulu

Samaan aikaan kun Nokia-insinööreistä tehdään peliosaajia muuntokoulutuksella, ovat oppilaitokset vastanneet pelialan imuun lisäämällä omaa koulutustarjontaansa.

- Olemme tehneet pelejä projektiluontoisesti ja olemme käyneet opiskelijoiden kanssa maailmalla pelitapahtumissa tapaamassa alan julkaisijoita. Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta ja itse asiassa kaksi näistä projekteista tulee saamaan vähän rahoitustakin, kertoo Metropoliassa pelikoulutuksen projektipäällikkönä työskentelevä Juha Huhtakallio.

Opiskelijat turvaavat työllistymisensä uusimmilla ohjelmistoilla

Metropoliassa 3D-animointia ja -visualisointia opiskeleva Petri Liuhto toimi opiskelijaprojektipäällikkönä Dream Delusions -pelin luomisessa. Julkaisutilaisuudessa Liuhto luetteli pitkän listan kiitoksia kurssikavereilleen. Vaikka Dream Delusion-peli syntyikin pääasiassa yhdessä omien kurssikavereiden kanssa, apua saatiin myös muutamilta muilta Metropolian opiskelijoilta.

- Kun valmistumme puolentoista vuoden päästä, niin on hienoa, että meillä on kokemusta sellaisista laitteista ja ohjelmistoista, joita ruvetaan käyttämään ehkä muutaman vuoden kuluttua. Niitä pelejä, joita muutaman vuoden kuluttua pelataan suunnitellaan jo nyt, 3D-animoinnin opiskelija Petri Liuhto toteaa.

Metropoliassa pelikursseja on ollut tarjolla jo vuosia, mutta ensi vuonna oppilaitoksessa aloittaa koulutusohjelma, jossa pelisovelluksia voi opiskella pääaineena. Sekä opettajat että oppilaat luottavat siihen, että opiskelupaikka poikii myös töitä.

- 3D-graafikkoja tarvitaan kaikessa muussakin kuin videopelialalla. Tv-mainoksissa, elokuvatuotannoissa ja ihan jopa painetussa mediassa käytetään 3D-grafiikkaa. En näe sitä realistisena uhkana, että meitä koulutetaan liikaa, 3D-animoinnin opiskelija Outi Hilonen summaa.

Lue seuraavaksi