EU tutkii Saksan sähkön hinnanalennukset - virhe ehkä viisi miljardia

Saksan raskaan teollisuuden ei tarvitse maksaa uusiutuvan energiakapasiteetin rakentamiseksi kerättävää ylimääräistä maksua. EU:n komissio epäilee, että tämä antaa maan teollisuudelle laitonta kilpailuetua.

talous
Tuulivoimaloiden muuntaja-alustaa hinataan telakalta Rostockista kohti Pohjanmerellä Borkumin edustalla sijaitsevaa tuulivoimapuistoa.
Tuulivoimaloiden muuntaja-alustaa hinattiin telakalta Rostockista kohti Pohjanmerellä Borkumin edustalla sijaitsevaa tuulivoimapuistoa elokuussa 2013. Alustalle sijoitetaan muuntajia, jotka syöttävät tuulivoimaloiden tuottamaa sähköä Saksan sähköverkkoon.Jens Büttner / EPA

EU:n komissio on aloittanut tutkimukset, ovatko Saksan raskaalle teollisuudelle annetut sähkön hinnanalennukset unionin kilpailusäännösten mukaisia.

Saksassa päätettiin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen luopua ydinvoimasta. Jotta uusiutuvaa energiantuotantoa rakennettaisiin maahan nopeaan tahtiin, sähkönkuluttajilta peritään ylimääräistä maksua valtion rahastoon. Noin 2 000 raskasta teollisuutta edustavaa yhtiötä on kuitenkin vapautettu ylimääräisestä maksusta, jotta niiden kansainvälinen kilpailukyky ei vaarantuisi.

EU-komissio kertoo saaneensa asiasta paljon valituksia, joten hinnanalennuksen laillisuus tutkitaan. Komissio pitää mahdollisena, että teollisuuden saama sähköetu on käytännössä valtion tukea paljon sähköä käyttävälle teollisuudelle ja siten kilpailua vääristävä tekijä.

Jos epäilyt todetaan aiheellisiksi, sähkön hinnanalennuksia voidaan periä takaisin jopa viisi miljardia euroa.

Saksan energiayhtiöt ja poliitikot ovat huolissaan EU:n toimesta, koska tutkimus kestänee kuukausia. Tämä saattaa jäädyttää Saksaan tehtävät investoinnit ja viedä siten työpaikkoja.

Liittokansleri Angela Merkel vastasi jo tiukasti komissiolle. Merkelin mukaan kilpailu ei ole voinut vääristyä, koska Euroopassa on edelleen maita, joissa sähkön hinta on alhaisempi kuin Saksassa.

Lähteet: Reuters, AFP