Ulkoministeri Tuomioja arvosteli tarkastusvirastoa kriisinhallinnan kamreeriarviosta

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvosteli eduskunnan budjettikeskustelussa Valtiontalouden tarkastusviraston arviota sotilaallisesta kriisinhallinnasta kamreerimaiseksi, kirjanpidolliseksi tarkasteluksi.

politiikka
Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhumassa eduskunnassa.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhumassa eduskunnassa 18. joulukuuta.Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvostelee Valtiontalouden tarkastusviraston tapaa arvioida sotilaallisen kriisinhallinnan tuloksia. Eduskunnan budjettikeskustelussa keskiviikkona ulkoministeri piti kriisinhallinnan kirjanpidollista tarkastelua huonona tapana arvioida tuloksia.

- Täytyy ehkä suoraan sanoa, että tuo tarkastusviraston kamreerilähestymistapa tällaisiin ulkopoliittisiin, turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin ei ehkä ole oikea tapa lähestyä kriisinhallinnan ongelmia.

Tuomioja myöntää, että sotilaallisessa kriisinhallinnassakin on parantamista, mutta:

- Aina on parantamista. Puolustusministeriö on siihen kiitettävästi myös reagoinut. Sanoisin myös, että ulko- ja puolustusministeriön yhteistyö näissä kysymyksissä toimii hyvin, arvioi Tuomioja.

Yle uutiset kertoi joulukuun alussa, kuinka Valtiontalouden tarkastusvirasto arvosteli sotilaallista kriisinhallintaa poikkeuksellisen kovin sanoin. Tarkastusvirasto pitää sotilaallisen kriisinhallinnan tavoitteita ja merkitysarvioita puutteellisina sekä joitakin hankintoja hankintalain vastaisina ja epätaloudellisina.

Tuomiojan mielestä kriisinhallintapäätökset tehdään tarvittaessa nopeasti, mutta operaatioiden vaikuttavuutta seurataan tarkoin.