1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Reuters: Poliisi ei anna Berlusconille passia

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi haluaisi matkustaa Belgiaan, mutta poliisi on takavarikoinut hänen passinsa. Oikeuden päätöksen mukaan EU-kansalaisten vapaa matkustusoikeus on voimassa vain niiden osalta, joilla on vaaditut matkustusasiakirjat.

Silvio Berlusconi puhui kannattajilleen Rooman-asuntonsa ulkopuolella 27. marraskuuta, samalla kun senaatti äänesti hänen erottamisestaan senaatista. Kuva: Massimo Percossi / EPA

EU-kansalaisten vapaata matkustusoikeutta koskeva Schengenin sopimus ei koske enää Italian entistä pääministeriä Silvio Berlusconia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Berlusconi erotettiin marraskuussa Italian parlamentista, koska hän oli saanut vankilatuomion veropetoksen vuoksi. Vaikka tuomio sittemmin muutettiin joko vuoden kotiarestiksi tai yhdyskuntapalveluksi ja sitä ei ole vielä alettu panna täytäntöön, poliisi takavarikoi Berlusconin passin.

Berlusconi on kutsuttu europarlamentin konservatiiviryhmän EPP:n tapaamiseen Brysseliin ja hänen lakimiehensä ovat vaatineet passia takaisin vedoten Schengenin sopimukseen.

Oikeus antoi maanantaina vastauksensa lakimiesten pyyntöön. Oikeuden mukaan Schengenin sopimus takaa vapaan liikkuvuuden vain niille EU-kansalaisille, joilla on asiaankuuluvat matkustusasiakirjat.

Berlusconi käy edelleen oikeutta vapautuakseen kahdesta muusta syytteestä, jotka koskevat seksin ostamista alaikäiseltä ja virka-aseman väärinkäyttöä.

Hän on useaan kertaan vakuuttanut, ettei ole aikeissa paeta maasta, sillä hän aikoo jatkaa edelleen Italian politiikan etulinjassa. Hän on Forza Italia -puolueensa puheenjohtaja.

Reutersin mukaan poliisi ei ehkä luota Berlusconin vakuutteluihin. 1990-luvulla Italian silloinen pääministeri Bettino Craxi sai tuomion lahjonnasta, mutta pakeni Tunisiaan, missä vietti elämänsä viimeiset vuodet.