Suomen puolustusvienti yskii - EU apuun?

Suomalainen ase- ja puolustusvälineteollisuus toivoo Euroopan unionilta vetoapua vientitulojensa kasvattamiseksi. Nyt isot EU-maat suosivat kukin omia valmistajiaan. Puolustusteollisuuden viennistä keskustellaan tänään torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Patria myi vuonna 2006 kaikkiaan 135 AMV-miehistövaunua Sloveniaan. Myöhemmin suuri osa hankinnoista perutiin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Puolustusteollisuuden mahdolliset sisämarkkinat ovat huippukokouksen asialistalla osana EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. EU-jättiläiset, esimerkiksi Ranska, Saksa ja Iso-Britannia hankkivat valtaosan puolustusvälineistä kotimaastaan.

Suomen markkinoille ei ole tulossa muutosta, Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistyksen PIA:n pääsihteeri Tuija Karanko sanoo.

- Suomessa kilpailutetaan jo nyt avoimesti lähes kaikki puolustushallinnon hankinnat ja kilpailutus on aina kansainvälistä.

Karanko ei usko, että EU:n sisämarkkinaa saadaan luotua.

- Kyllä tämä on erittäin suuri teollisuudenala suurissa EU:n jäsenmaissa. Vaikka siellä jotakin avaamista tapahtuisi, niin emme me kuitenkaan mistään normaaleista markkinoista voi koskaan puhua.

Vienti tasaisella kasvu-uralla

Suomi on viime vuosina kasvattanut puolustustarvikevientiään, mutta osuus kokonaisviennistä on pieni.  Ei ihme, että esimerkiksi pääosin valtion omistama Patria toivoo EU-markkinoiden avautumista.

- Olemme olleet osatoimittajana eli alihankkijana isojen EU-maiden teollisuudelle ja meillä on joitakin yhteisiä kehityshankkeita.  Mutta että Suomesta olisi myyty esimerkiksi Patrian ajoneuvoja näihin maihin, niin tällaista ei ole tapahtunut. Emme näe, että lähitulevaisuudessa tapahtuu, jollei pelikenttää saada muuttumaan, Patrian yrityssuunnittelu- ja markkinointijohtaja Jukka Holkeri kertoo.

PIA:n mukaan alan suurin vientiyritys on juuri Patria, joka on tunnettu ajoneuvojensa lisäksi kranaatinheittimistään. 

"EU-komissio hyökkää vastakauppamaita vastaan"

Suomen Puolustus- ja Ilmailuteollisuusyhdistys ei usko sisämarkkinan toteutuvan, eikä myöskään katso hyvällä EU-komissiota. Alan huolenaiheena on vastakaupat, jotka EU-direktiivi lähes kieltää.

- EU-komissio on erittäin vahvasti vastakauppoja vastaan. Vähän epäilen, että jos jotain konkretiaa lähivuosina halutaan niin se on se, että komissio erittäin vahvasti hyökkää niitä maita vastaan, jotka käyttävät vastakauppoja, pääsihteeri Tuija Karanko toteaa.

Suomi saa tehdä vastakauppoja nykyään vain huoltovarmuuden takaamiseksi.

-Tyypillisesti pienet maat hankkiessaan järjestelmiä isoilta mailta ovat vastakauppajärjestelyllä hankkineet itselleen korjauskykyä, jolla on huoltovarmuus turvattu. Jos tällainen järjestely vastakauppojen kautta poistetaan, niin olemme jatkossa huollossa, tuessa ja korjaamisessa riippuvaisia näistä maista, Patrian yrityssuunnittelu- ja markkinointijohtaja Jukka Holkeri lisää.