Brasilia ja Ruotsi tekevät jättikaupat Jas Gripen -hävittäjistä

Brasilia ostaa Saabilta 36 Jas Gripen -hävittäjää, kertoo Brasilian puolustusministeri.

Ruotsin ilmavoimien käyttämä JAS 39 Gripen -hävittäjälentokone nousemassa Kallingen lentokentältä Etelä-Ruotsissa huhtikuussa 2011. Kuva: Patric Söderström / EPA

Brasilia aikoo ostaa ruotsalaiselta Saabilta 36 Jas Gripen -hävittäjää, kertoo Brasilian puolustusministeri Celso Amorim.

Ruotsalaiset kilpailivat kaupasta ranskalaisen Dassaultin Rafale-hävittäjän ja amerikkalaisen Boeingin FA-18 Super Hornetin kanssa. Puolustusministeri Amorimin mukaan Brasilia valitsi Saabin, koska sen tarjous oli kaikkein edullisin ja tekniikka parasta.

Ruotsalaishävittäjät korvaavat Brasilian vanhat Mirage-hävittäjät, joita Brasilian ilmavoimat poistavat jo käytöstä. Hävittäjäkaupasta on neuvoteltu noin kymmenen vuoden ja kolmen eri presidentin ajan, mutta päätöstä on lykätty taloudellisista syistä.

Brasilia ja Ruotsi ryhtyvät teknologiavaihtoon

Brasilia ja Ruotsi aikovat kehittää yhteistyössä uuden version Jas Gripen -hävittäjästä, jossa hyödynnetään sekä brasilialaista että ruotsalaista teknologiaa.

Brasilia vaati teknologiavaihtoa, jotta koneet voidaan rakentaa Brasiliassa ja siten tukea maan puolustusteollisuutta.

Ensimmäisen hävittäjän toimitusta odotetaan neljän vuoden kuluttua. SVT:n mukaan Amorim ei kertonut, mihin ajankohtaan mennessä kaikki koneet toimitetaan.

Maailmanlaajuisesti merkittävä miljardisopimus

Sopimus on noin 3,5 miljardin euron arvoinen, ja sitä pidetään maailmanlaajuisesti yhtenä merkittävimmistä kehittyvien markkinoiden puolustushankinnoista. Jas Gripeneitä käytetään Britanniassa, Etelä-Afrikassa, Tšekissä, Thaimaassa ja Unkarissa.

Amerikkalaisen Boeingin uskottiin pitkään nappaavan sopimuksen. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman nimettömän hallituslähteen mukaan Brasilia menetti luottamuksensa amerikkalaiskumppaniin, kun tiedot Yhdysvaltojen Brasiliassa harjoittamasta teleurkinnasta tulivat julki. NSA urkki myös Brasilian presidentin puhelutietoja.