NSA:n vakoilu syynissä: Puhelutietoja ei pitäisi säilyttää, ulkomaisten johtajien urkintaa harkittava tarkkaan

Valkoisen talon tilaaman selvityksen mukaan NSA:n ei pitäisi varastoida puhelujen metatietoja. Lisäksi sen pitäisi entistä tarkemmin harkita ulkomaisten johtajien vakoilemisen hyötyjä ja haittoja.

Ulkomaat

Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n tiedustelua selvittänyt työryhmä ehdottaa rajoituksia NSA:n toimintaan. Se ei kuitenkaan vaadi virastoa lopettamaan vakoilua kokonaan, uutistoimistot kertovat.

Valkoisen talon asettaman ulkopuolisen selvityspaneelin jäsenten mukaan NSA:n ei pitäisi ylläpitää ja varastoida puhelutietojen metadatasta koostuvia valtavia tietokantoja.

Lisäksi se suosittaa, että NSA arvioi jatkossa entistä tarkemmin, ryhtyykö se urkkimaan ulkomaisia johtajia. Urkinnan sijaan viranomaisten pitäisi kehittää muita tapoja tiedon keräämiseen sekä punnita mahdollisia kielteisiä seurauksia, joita Yhdysvalloille saattaa aiheutua, jos vakoilu tulee julki.

Yhdysvaltojen kannattaisi työryhmän mukaan myös sopia vakoilukäytännöistä "muutaman läheisen liittolaishallituksen kanssa".

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi paneelin jäseniä keskiviikkona Valkoisessa talossa. Presidentinhallinnon tiedottajan Jay Carneyn mukaan selvitys julkistettiin jo nyt, koska mediassa oli hänen mukaansa kerrottu "epätarkkaa" tietoa sen sisällöstä. Alun perin Valkoisen talon oli tarkoitus julkaista selvitys tammikuussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters